Πόσο θα πάει «το νοίκι» για τις γαλλικές φρεγάτες;

“Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στην ΑΟΖ και στις έρευνες για πετρέλαιο”, μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου και την Συγγρού κυβερνητικές πηγές ,μάλλον με ενθουσιασμό. Για να είμαστε ακριβείς κάποιες κυβερνητικές πηγές. Γιατί υπάρχουν κι άλλοι που υπενθυμίζουν το “κόκκινο φως” που έχει ανάψει η Ουάσινγκτον σε “μονομερείς ενέργειες”, που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ.

Το θέμα βέβαια δεν είναι τι λένε οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί ή οποισδήποτε άλλος πάνω στον πλανήτη. Σημασία έχει τι λέμε εμείς.

Προς το παρόν λέμε “κάθε πράγμα στον καιρό του”, δια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η υπόθεση της ΑΟΖ είναι πολύ σοβαρή για να αντιμετωπιστεί βιαστικά ,ερασιτεχνικά και καιροσκοπικά.Ελπίζουμε ότι εξίσου ψύχραιμοι είναι και όσοι τον περιστοιχίζουν αποτελώντας το στενό του πολιτικό περιβάλλον. Υπάρχουν αμφιβολίες γι΄ αυτό.

 Η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά θα πρέπει επαρκώς να εξηγήσει όλα αυτά που ο γαλλικός Τύπος τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύει. Και αναφερόμαστε φυσικά στην υπόθεση της “ενοικίασης” των φρεγατών Fremm και απ΄ ότι λένε τα ίδια δημοσιεύματα και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Επικαλούμαστε τα γαλλικά δημοσιεύματα ,γιατί μέχρι στιγμής από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση επί του θέματος. Και πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να ενημερωθεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία για ενοικίαση φρεγατών και αεροσκαφών συζητείται πολύ πριν ο Ολάντ έρθει στην Αθήνα,όπου διάφοροι θεσμικοί αλλά και εξωθεσμικοί παράγοντες είχαν αναλάβει να καλλιεργήσουν το κλίμα με δημόσιες παρεμβάσεις. Και είναι βέβαιο ότι σε γενικές γραμμές όλα έχουν καθοριστεί. 

Καλό λοιπόν είναι να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη:

•ποιες φρεγάτες θα μας δανείσει η Γαλλία,με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή επί της ουσίας μία είναι επιχειρησιακά ενεργή και μία δεύτερη είναι έτοιμη να αρχίσει τις εν πλω δοκιμές

•ποιο θα είναι το τίμημα του ενοικίου

•έχει υπολογιστεί όλο το κόστος του εγχειρήματος που θα περιλαμβάνει ασφαλώς την εκπαίδευση του προσωπικού και όλα τα σχετικά

•έχει σχέση το όλο σχέδιο με την διάσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας; Κι αν ναι ποιο είναι το σχέδιο;

Τα ερωτήματα είναι απλά και θα πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια και με συγκεκριμένους αριθμούς, ώστε να πάψουν και οι καχύποπτες φωνές που λένε ότι “τελικά η ΑΟΖ θα αποδειχτεί μία ακόμη εξοπλιστική μπίζνα”.