ΠτΔ: Προβληματισμός Παυλόπουλου με την συνταγματική αναθεώρηση στη πΓΔΜ

Είναι προβληματισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μια διατύπωση στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα της πΓΔΜ; Αυτό, υποστηρίζει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται προβληματισμένος για την διατύπωση της αναθεωρητικής τροπολογίας του άρθρου 36 του Συντάγματος της πΓΔΜ που υιοθέτησε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια.

Η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης παραπέμπει έστω και εμμέσως στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας», κάτι, που σύμφωνα με την Καθημερινή, ενισχύει την πάγια άποψη του κ. Παυλόπουλου περί ρητής και έγγραφης δέσμευσης από την πλευρά της πΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει ούτε θα μπορούσε κατά το διεθνές δίκαιο να αναγνωρίζει κάποια εθνότητα αφού ο όρος nationality σημαίνει μόνο citizenship, δηλαδή υπηκοότητα.

Το άρθρο 36 μιλάει για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική» ταυτότητα. Στις τροποποιήσεις που προτείνονται στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί στο εξωτερικό αντί της σημερινής διατύπωσης περί «γειτονικών χωρών».

«Το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ, αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, ως άρθρο ιστορικού χαρακτήρα που αναφέρεται στους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, με το άρθρο 49», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως «στο άρθρο 49, που αναθεωρείται, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος». 

Πηγή: Newsit.gr