45 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα στρατιωτικά νοσοκομεία

     
 Η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού υγειονομικού προσωπικού από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προβλέπεται σε τροπολογία που εισηγήθηκε η Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ Φώφη Γεννηματά στην Βουλή και περιελήφθη στην  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.»» που ψηφίστηκε χθες.
 
 Με το συγκεκριμένο άρθρο (3ο), όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Εκθεση,  επιτρέπεται η εξτρά πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, και συγκεκριμένα μέχριι τα 15 άτομα κατά Κλάδο . Η όλη διαδικασία θα γίνεται κατ΄αναλογία με την διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Η πρόσληψη προσωπικού πραγματοποιείται με σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου καθώς δεν υφίσταται δυνατότητα κάλυψης πάγιων εξόδων ( για προσλήψεις μονίμου προσωπικού) από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό.  Η σύμβαση δεν δύναται να ανανεωθεί. Η επαναπρόσληψη επιτρέπεται μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, ήτοι τριετίας από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται από τους καταλόγους που έχουν καταρτιστεί και τηρούνται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, σύμφωνα με τους κανόνες προτεραιότητας που ισχύουν για το επικουρικό προσωπικό που προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ. 
Το προσλαμβανόμενο στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία επικουρικό προσωπικό είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ο χρόνος αυτός λογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ. Κατ΄αυτό τον τρόπο  εξασφαλίζεται ομοιογένεια και αξιοκρατία των προσλήψεων μέσω των ήδη υφιστάμενων διαδικασιών του ΕΣΥ.

Επίσης προβλέπεται για λόγους ισονομίας ότι το απασχολούμενο επικουρικό προσωπικό  θα αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το νεοπροσλαμβανόμενο πολιτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Η δαπάνη της αμοιβής του επικουρικού προσωπικού καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του εν λόγω  νόμου.εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υγείας να ρυθμίζουν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) κατόπιν εισήγησης του ΣΑΓΕ, 
Στην εισηγητική έκθεση η Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας κ Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι  <<η δυνατότητα ευελιξίας στην κατά περίσταση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για κάλυψη ανελαστικών αναγκών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων,  θα δώσει τη δυνατότητα στις δομές υγείας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συνεχίσουν να παρέχουν αλλά και να επεκτείνουν την, ευρείας κλίμακας και υψηλού επιπέδου, υγειονομική υποστήριξη>>.
 Να σημειωθεί ότι την τροπολογία υπέγραψαν  και οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας κκ Γ. Στουρνάρας και Αδ. Γεωργιάδης, λόγω συναρμοδιότητας.

Το κείμενο του ψηφισθέντος άρθρου

Το ψηφισθέν  κείμενο του άρθρο 3 της  ΠΝΠ  που άφορά  την πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών παροχών Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι το εξής:
 
1.   1. Για την κάλυψη των άμεσων και επιτακτικών αναγκών στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, επιτρέπεται η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, των ειδικοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του Ν.3329/2005 (ΦΕΚ Α΄81/2005) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και κατ΄αναλογία με τις προβλέψεις του ίδιου άρθρου για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Το προσλαμβανόμενο προσωπικό δεν θα υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) άτομα κατά Κλάδο.
2.   2. Η πρόσληψη προσωπικού θα πραγματοποιείται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία δεν μπορεί να είναι διάρκειας μεγαλύτερης του ενός (1) έτους και μικρότερης των έξι (6) μηνών και δεν δύναται να ανανεωθεί. Επαναπρόσληψη επιτρέπεται μετά την παρέλευση τριετίας από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Το ακριβές χρονικό διάστημα της απασχόλησης ορίζεται στη σύμβαση που καταρτίζεται. Οι συμβάσεις θα εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
 ρ
3.    3. Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται από τους καταλόγους που έχουν καταρτιστεί και τηρούνται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, σύμφωνα με την προτεραιότητα που καθορίζεται για το επικουρικό προσωπικό που προορίζεται για το ΕΣΥ. Το επικουρικό προσωπικό, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ο χρόνος αυτός λογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας στο Ε.Σ.Υ.
4.    4.Το επικουρικό προσωπικό λαμβάνει τις εκάστοτε ισχύουσες αποδοχές του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
5.     5.  Η δαπάνη της αμοιβής του επικουρικού προσωπικού καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
6.  6.  Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υγείας, κατόπιν εισηγήσεως του ΣΑΓΕ, ρυθμίζεται η διαδικασία του προσδιορισμού των αναγκών για την κάλυψη των οποίων θα γίνεται η πρόσληψη, της προκήρυξης των θέσεων,  της τοποθέτησης του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.