«Ψαλίδι» Αβραμόπουλου στη παρέλαση και σκληρή δήλωση Δρίτσα για τους χορηγούς

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

»Ψαλίδισε» για τα καλά τελικά ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης  Αβραμόπουλος τα προς παρέλαση τεθωρακισμένα και μαχητικά αεροσκάφη σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι την »απόσυρσή» του το 2010 για οικονομικού, οικολογικού και επιχειρησιακούς λόγους.Είχε προηγηθεί η αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου ΠΑΣΟΚ και η δωρεά των καυσίμως από τον κ Βαρδή Βαρδινογιάννη για να διευκολυνθεί η κατάσταση, ενώ τώρα πρόέκυψε και οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που τα …βάζει με όλους με το δικό του σκεπτικό.

Τα  Γενικά Επιτελεία ανακοίνωσαν λοιπόν ανεπισήμως τα »επίδικα» μηχανοκίνητα μέσα  που τελικά θα πάρουν μέρος   και το »ψαλίδισμα» των αριθμών.
Έτσι μετά το »ψαλίδισμα» από την Πολεμική Αεροπορία θα πάρουν μέρος 12 μαχητικά( 3  F-16, 3 Μιράζ 2000, 3 Φάντομ F-4 και3  Α-7 Κορσαίρ)  αντί συνολικά 16 πριν την οικονομική Επίσης θα πετάξει το F-16 επιδείξεως »Ζεύς» που ήταν και πέρυσι και πρόπερσι.
Από τον Στρατό Ξηράς θα πάρουν μέρος ο παλαιός τυπος τάνκς Λέοπαρντ 1 Α5  με 14 »κομμάτια», αντί πρό κρίσης 39 Λέοπαρντ 2 Ηel (που είναι ο σύγχρονος  τύπος) . 
Από πλευράς ελικοπτέρων θα συμμετάσχουν 2 Απάτσι, 2 ΝΗ-90 (για πρώτη φορά)  και ένα μεταφορικό  Σινούκ.

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην παρέμβασή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε με δήλωση του κ. Θ. Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νησιών και Υπεύθυνου Τομέα Άμυνας της Κ.Ο., αναφέρονται τα εξής: 
 
<<Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Η συμμετοχή των αρμάτων και των πολεμικών αεροσκαφών στις παρελάσεις, προφανώς, δεν ανήκουν σε αυτά.
 
Η «αντιδικία» ΠΑΣΟΚ– ΝΔ, ως θεατρική παράσταση τεχνητής αντιπολίτευσης μέσα στο κοινό έργο της μνημονιακής συγκυβέρνησης θα ήταν ευκαιρία αντιδράσεων θυμηδίας, αν δεν αναδείκνυαν την τραγική πραγματικότητα κυβερνητικής υποτίμησης τόσο των προβλημάτων, όσο και της νοημοσύνης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Κορύφωση της απαράδεκτης ελαφρότητας, το «άλλοθι» της ανάληψης της δαπάνης από … χορηγούς! Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν περισσότερο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ανάγκη από χορηγούς, είτε οργανώνουν παρελάσεις, είτε σχεδιάζουν την άμυνα της χώρας. Γιατί οι χορηγοί πάντα έχουν έμμεσα ή άμεσα απαιτήσεις ανταπόδοσης…
 
Ας δείξουν λοιπόν οι «χορηγοί» την πατριωτική τους ευαισθησία προς την κατεύθυνση της διαφάνειας των προμηθειών προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, πεδίο εξαιρετικά κρίσιμο>>.