«Σάμπα» και «τάνγκο» για την ΕΑΒ! Τι επιδίωξε ο ΑΝΥΕΘΑ στο ταξίδι του στη Βραζιλία

Δύο είναι τα συμπεράσματα από το ταξίδι του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην μακρινή Βραζιλία. Το πρώτο ότι “υπάρχει ψωμί” για την ελληνική αμυντική βιομηχανία εκεί και το δεύτερο ότι ο Ήσυχος έχει ένα μεγάλο προσόν: ακούει.

Από που προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα;

Ο Κώστας Ήσυχος γνωρίζει καλά την Λατινική Αμερική ,έχοντας γεννηθεί και ζήσει στην Αργεντινή. Μπορεί να κατανοήσει τα μεγέθη των χωρών της και έχει άποψη για τις δυνατότητές τους. Δεν είναι αστείες χώρες κι ας προσπαθουν με επιμονή κάποιοι να τις υποτιμούν. Γι΄ αυτό και ο Ήσυχος δεν άνοιξε συζήτηση μόνο για τα θέματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία.

Με τον σύμβουλο της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ για εξωτερικές υποθέσεις, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία ο Κώστας Ήσυχος υπενθύμισε την ιδιαίτερη τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε το 2016 που οι Αγώνες θα γίνουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να στεφτούν με απόλυτη επιτυχία.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχυνθεί η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μπραζίλια, καθώς αλλά και η επίσκεψη του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για τον επερχόμενο διαγωνισμό υδρογονανθράκων που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και την πιθανή συμμετοχή της PETROBRAS στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον για την αμυντική μας βιομηχανία είναι η συζήτηση που άνοιξε ο Ήσυχος για την ΕΑΒ.

Στη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας της Βραζιλίας επιδόθηκε πρόσκληση του ΑΝΥΕΘΑ προς τα στελέχη της Embraer να επισκεφτούν την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία). Επίσης σε συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες και συνέργιες στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Ακόμα από τον υφυπουργό Αμυνας της Κολομβίας διατυπώθηκε πρόταση προς την ελληνική αντιπροσωπεία να συμμετάσχει τον Οκτώβριο του 2015 στη μεγάλη έκθεση αμυντικών συστημάτων Καραϊβικής, Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής στη Μπογκοτά της Κολομβίας.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως εκπρόσωποι του κρατικού εργοστασίου αεροσκαφών της Αργεντινής, πραγματοποίησαν συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, όπου την ενημέρωσαν ότι αποτελούν μέρους της ευρύτερης συμμαχίας της Embraer στη Λατινική Αμερική και από ελληνικής πλευράς τους δόθηκε πρόσκληση να επισκεφθούν την ΕΑΒ, την οποία έκαναν αποδεκτή και η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Επίσης υπήρξε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της αμυντικής βιομηχανίας της Σερβίας, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και συμμαχίας σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να παίρνουν από κοινού μέρους σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Από που προκύπτει ότι ο Ήσυχος “ακούει”; Το θέμα για την ΕΑΒ του το έθεσε σύμβουλός του στο παρά πέντε της αναχώρησή του. Το “΄πιασε” και το προώθησε καλά . Αν θα έχει αποτέλεσμα είναι άλλο ζήτημα αλλά νομίζουμε ότι αν στελέχη της Embraer έχουν απέναντί τους μια σοβαρή και αξιόπιστη ΕΑΒ δεν θα υπάρξουν εμπόδια για την συνεργασία.

Ας ελπίσουμε ότι θα προκύψει ….

Διαβάστε ακόμη:

Γκάφα ολκής -άλλη μία- από την έγκυρη Bild για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Οι Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού «χαιρετίζουν την απόφαση για τα P 3»