«Στάση δαπανών» στις Ένοπλες Δυνάμεις – Ποιος την ζήτησε και μέχρι πότε θα διαρκέσει

Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα προκύψει στάση πληρωμών στην χώρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι εδώ και μία εβδομάδα και τουλάχιστον μέχρι και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει επιβληθεί “στάση δαπανών”.

Κι όχι “άτυπα” ή στα λόγια. Με έγγραφο που έχει φθάσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία έχει “διαταχθεί” η αποφυγή οποιασδήποτε δαπάνης και το “πάγωμα” οποιουδήποτε αιτήματος για απελυθέρωση κονδυλίων για οποιονδήποτε λόγο.

Αν η “στάση δαπανών” θα παραταθεί και μετά από το Πάσχα;
Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα πάνε οι διαπραγματεύσεις για το γενικότερο και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η χώρα με την ρευστότητα.

Μπορούν να αντέξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτή τη πίεση; Η κατάσταση είναι δραματική και δεν υπάρχει κανένας που να μην το παραδέχεται. Οι παρελάσεις είναι καλές “τονωτικές ενέσεις” δεν λύνουν όμως τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση και οι περικοπές στην τεχνική υποστήριξη και συντήρηση οπλικών συστημάτων. Για περισσότερο από πέντε χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν με “πατέντες” και τεχνάσματα. Όσο “πολυμήχανο” κι αν έχει αποδειχτεί το προσωπικό των ΕΔ η κατάσταση πλέον “δεν παλεύεται”.

Το χειρότερο; Σ΄ αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν ήταν πάντα πρώτο το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων για την επίλυση προβλημάτων. Το ΥΠΕΘΑ για παράδειγμα επέστρεψε περίπου 100 εκατομμύρια στο υπουργείο Οικονομικών από αυτά που θα μπορούσε να έχει δαπανήσει για να καλύψει επείγουσες ανάγκες συντήρησης. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα; Από την γνωστή “ευθυνοφοβία” της υπογραφής.

Μένει να δούμε τι θα γίνει αν η “στάση δαπανών” παραταθεί…

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί ο ΑΝΥΕΘΑ πήγε εκεί που ο στρατός παράγει φάρμακα και τι ζήτησε να κάνουν

Στρατιωτικοί: «Κουπί» και επί «Δεξιάς» και επί «Αριστεράς»