Στην Ελούντα η τριμερής: Η 6η Σύνοδος Κορυφής ανοίγει την ασπίδα της στην Τουρκία

Η εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και οι σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ θα βρεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Κορυφής στην Ελούντα.

Στην Ελούντα της Κρήτης συναντώνται σήμερα οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

«Η Σύνοδος αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Αρχικά, από τις 10:00 μέχρι τις 11:30, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των ηγετών, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντάται με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κύπρου ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στις 11:30, οι ηγέτες των τριών χωρών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σχέσεις ΕΕ — Αιγύπτου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

ΠΗΓΗ: SPUTNIKNEWS