Συνάντηση ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα με τον πρέσβη της Σερβίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα Dusan Spasojevic. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι η Σερβία βρίσκεται στο στάδιο μιας εκτεταμένης αμυντικής αναδιοργάνωσης με την παραλαβή μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών
συστημάτων που θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες των Σερβικών Ε.Δ.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ολοκληρώθηκε η, φημολογούμενη εδώ και πολλούς μήνες, πώληση από την Ρωσία έξι MiG-29 για την συμπλήρωση της Μοίρας της Σερβικής Αεροπορίας που αξιοποιεί τον τύπο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα μεταχειρισμένα μαχητικά, που βρίσκονται σε αποθήκευση από την προηγούμενη δεκαετία, θα ανακατασκευαστούν πριν παραδοθούν ενώ «πωλούνται σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή» (έχει αναφερθεί συνολικό κόστος 50 εκατομμυρίων δολαρίων).

Επιπλέον στα τέλη Ιανουαρίου η Σερβία αποδέχθηκε να παραλάβει οκτώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mig-29 και δύο αντιπυραυλικά συστήματα «Buk», ως ‘δώρο’ από τη Λευκορωσία.

Η δωρεά έγινε έπειτα από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της σερβικής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Αλεξαντάρ Βούτσιτς, στη Λευκορωσία. Ως προϋπόθεση για την χορήγηση των MiG-29 και των αντιαεροπορικών Buk αναφέρθηκε η ανάληψη του κόστους επισκευών και εκσυγχρονισμού να αναληφθεί από το Βελιγράδι.. Η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Τέλος είναι γνωστό ότι η Σερβία επιδιώκει και την απόκτηση των περισσότερο ικανών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από τη Λευκορωσία.