Συνεδριάζει η Ιεραρχία για την “ιερή συμφωνία”

 Συνεδριάζει σήμερα (16.11.2018) εκτάκτως η Ιεραρχία για να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή ή όχι την «ιερή συμφωνία» στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πολλά θα κριθούν από την εισήγηση που θα κάνει στην Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μια εισήγηση που όπως φαίνεται θα κρίνει πολλά, αλλά και που, με βάση τις πληροφορίες που διαρρέουν έως αυτή την ώρα, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το τελικό περιεχόμενό της. Αν και υπάρχουν τρία σενάρια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Το πρώτο θέλει τον Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο να έχει κρυμμένα ως άλλους άσσους στο μανίκι του, τέτοια στοιχεία, τα οποία άμα τη εμφανίσει τους θα κάμψουν κάθε πιθανή αντίδραση και θα στέψουν με επιτυχία τη συμφωνία.

Το δεύτερο κινείται σε λίγο πιο διαλλακτικές γραμμές και θέλει τον Αρχιεπίσκοπο, αφού ακούσει προσεκτικά τους αντιδρώντες Ιεράρχες, να συγκροτεί μια επιτροπή, η οποία θα διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία και τα “αγκάθια” αυτής με την κυβέρνηση.

Όσο για το τρίτο, το οποίο είναι ενδεχομένως και το λιγότερο πιθανό, θέλει τον Αρχιεπίσκοπο να… στέλνει το θέμα στις καλένδες και να… αφήνει την ιστορία να τον δικαιώσει, αν η πλειοψηφία των Ιεραρχών αποφασίσει ότι τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στη συμφωνία.

Το σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ευαίσθητες… ιερές συμμαχίες που διαμορφώνονται, είναι άκρως ευμετάβλητες και το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάζουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Γιατί λέγεται ότι 30 από τους 82 της Ιεραρχίας έχουν εκφράσει κάθετα την αντίθεσή τους στη συμφωνία, ωστόσο μόλις επτά, οι Δημητριάδος, Μεσσηνίας, Καλαβρύτων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Δράμας και Σιατίστης έχουν ανοιχτά εκφράσει την εναντίωσή τους, σημειώνοντας μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία δε θα περάσει από την Ιεραρχία.

Από την άλλη πλευρά τέσσερις Μητροπολίτες, Ιωαννίνων, Πατρών, Κηφισίας και Αλεξανδρουπόλεως έχουν ανοιχτά δηλώσει τη στήριξή τους στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει το γεγονός ότι 22 Μητροπόλεις έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα καταγραφής των περιουσιακών τους στοιχείων.

Προβληματισμός και στο Φανάρι

Την ίδια στιγμή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει ενοχλημένο παρά τις «εξηγήσεις» που έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η ενόχλησή του έγκειται στο ότι έγιναν οι ανακοινώσεις για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Φανάρι.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης θεωρεί πως εκτός από τις περιοχές της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι, το Πατριαρχείο θα πρέπει να έχει λόγο και για αυτές των Νέων Χωρών.

Ένα σοβαρό ακόμα ζήτημα το οποίο απασχολεί το Πατριαρχείο είναι αυτό της μισθοδοσίας κληρικών από την Ελλάδα οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό, σε κοινότητες της ελληνικής ομογένειας, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν μεν σε Μητροπόλεις της Ελλάδας, αλλά υπηρετούν αποσπασμένοι σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνεδριάσει 27-29 Νοεμβρίου και πιθανότατα να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας.

Προανάκρουσμα της στάσης του Φαναριού, θεωρείται η έντονη η αντίδραση και από την πλευρά της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία δηλώνει αντίθετη με την προτεινόμενη αλλαγή για το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Ιεραπύτνης Κύριλλος χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία: «Πειραματισμός με ολέθριες συνέπειες».

Πηγή Newsit.gr