Συρία: Απειλεί με κατάρριψη τουρκικά αεροσκάφη που θα παραβιάσουν το εναέριο χώρο της

 Ο Συριακός στρατός δήλωσε σήμερα οτι θα καταρρίψει οποιαδήποτε τουρκικά αεροπλάνα μπουν στον Συριακό εναέριο χώρο, ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια Συρία.

«Οποιαδήποτε απόπειρα για παραβίαση του Συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα θα εξεταστεί και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την κατάρριψη τους” σύμφωνα με την ανακοίνωση του συριακού στρατού, που επικαλείται το 
Reuters. 

Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κουρδικές δυνάμεις της Συρίας βόρεια του Χαλεπίου σκοτώνοντας 160 – 200 μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. γεγονός που η συριακή δήλωση αποκαλεί μια πράξη “κραυγαλέας επιθετικότητας».
Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο τουρκικές στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα κατά 18 στόχων στην περιοχή Μααράτ Ουμ Χάους της βόρειας Συρίας.

Η Βόρεια Συρία είναι ένα όλο και πιο περίπλοκο πεδίο μάχης και οι αεροπορικές επιδρομές της Τετάρτης τόνισαν τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο μελών του ΝΑΤΟ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που ειναι εναντια στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και προσπαθεί επίσης να ωθήσει το Ισλαμικό Κράτος μακριά από τα τουρκικά σύνορα της Συρίας.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηρίξει κουρδικές δυνάμεις στο δικό τους αγώνα ενάντια στον Ισλαμικό Κράτος, εξαγριώνοντας την Άγκυρα, η οποία βλέπει το YPG ως επέκταση των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ που έχουν εξαπολύσει μια εξέγερση τριών δεκαετιών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Reuters