«Όχι σε επέμβαση στη Συρία», λένε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας

 Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομοφωνούν ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση της Ένωσης στη Συρία, δήλωσε ο Κύπριος Δημήτρης Ηλιάδης, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης υπουργικής συνόδου στην Λευκωσία.
  

 Στην σύνοδο, είπε, τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική λύση το συντομότερο δυνατόν, για να σταματήσει η απώλεια ανθρώπινων ζωών.
 
  «Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους λαούς της περιοχής για να οικοδομήσουν τους δικούς τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δικές τους δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη, με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», είπε ο κ. Ηλιάδης, τονίζοντας πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.
   
Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τη συνάντηση θετικό βήμα προς την κατεύθυνση των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία, όπως τόνισε, αποσκοπεί στην εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.
   
Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ υπογράμμισαν τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στις αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Επίσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στο Μάλι.
  
 Στην άτυπη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της συγκέντρωσης και διαμοιρασμού με στόχο την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Οι υπουργοί τοποθετήθηκαν θετικά, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πρέσβης Mατσίε Ποπόφσκι. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κύρια πρόκληση είναι η συσχέτιση του pooling and sharing (συγκέντρωσης και διαμοιρασμού) με τις διαδικασίες εθνικού αμυντικού προγραμματισμού. 

Τι δήλωσε ο Έλληνας ΥΕΘΑ

«Το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε εδώ στην Κύπρο, είχε πολλά θέματα, που άμεσα ή έμμεσα ενδιαφέρουν την Ελλάδα.
Είχαμε την ευκαιρία, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις στις Αραβικές χώρες και τη λεκάνη της Μεσογείου, να διατυπώσουμε τις ανησυχίες μας για νέα κύματα λαθρομετανάστευσης, που θα έρθουν από τις Αραβικές χώρες και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στη Συρία. Ζητήσαμε να δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερο και σε οικονομικά αλλά και σε στρατιωτικά μέσα η «FRONTEX», για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Επίσης, είχαμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν, για παράδειγμα στις στρατιωτικές και άλλου είδους επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής. Θέσαμε το πολύ μεγάλο θέμα της ασφάλειας της Παγκόσμιας Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία, όπως ξέρουμε, υπάρχουν σημαντικά ελληνικά συμφέροντα. Εκεί ζητήσαμε να συνεχιστούν οι αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν σύντομα περισσότερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα.
Στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας, που έγινε εδώ στην Κύπρο, είχα την ευκαιρία να έχω σύντομες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με συναδέλφους μου από την Ευρώπη, όπως τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας, τον Γερμανό, τον Βέλγο, τον Ιταλό, τον Ιρλανδό, τον Βούλγαρο και υποσχεθήκαμε ότι θα ανανεώσουμε τις συναντήσεις μας αυτές, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει σε λίγες ημέρες αλλά και για την επόμενη πολιτική Σύνοδο, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 19 Νοεμβρίου.
Τέλος, θέλω να επισημάνω, ότι ζητήσαμε -και η Ελλάδα και η Γαλλία- να καταγραφούν στα πρακτικά του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη εκπροσώπηση από τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ».