Αριστερά και Άμυνα. «Θέλει δουλειά πολύ» για να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ ,που όμως «κερδίζει» πόντους

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ και μέρους των εν ενεργεία αξιωματικών, σχετικά με τον τρόπο που έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται οι στρατιωτικοί, ασφαλώς και προκάλεσε πάταγο εντός και εκτός ΕΔ.

Δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο μέχρι τώρα κόμμα της Αριστεράς να παρεμβαίνει σε θέματα της Άμυνας -πλην των εξοπλισμών- ακόμη και μετά από την προεκλογική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ΥΕΘΑ. Και από την άλλη κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ότι τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα είχαν τόσο πολύ απαξιωθεί στο χώρο των στρατιωτικών. Ειδικά η ΝΔ αν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εντός των ΕΔ μεταφραστεί και σε εκλογική στάση θα υποστεί ασύλληπτη πανωλεθρία στο χώρο των ΕΔ .

Η Αριστερά στις ΕΔ; Με την κρίση θα τα δούμε όλα, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για να μπορέσει η Αριστερά να έχει ουσιαστικές θέσεις για την Εθνική Άμυνα “θέλει δουλειά πολύ”.

Κι αυτό γιατί:

•εύκολα μπορεί να κατηγορηθεί για όψιμο αλλά και ανούσιο ενδιαφέρον τώρα που τα πανιά της είναι φουσκωμένα με “άνεμο εξουσίας”

•πολλές από τις θέσεις που εξέφρασε προεκλογικά για το χώρο της Εθνικής Άμυνας και της Εξωτερικής πολιτικής δεν έπεισαν για τη σοβαρότητά τους όχι μόνο τους στρατιωτικούς ,αλλά και τους πολίτες εκτός ΕΔ.

•οι απόψεις του σε θέματα όπως τα ελληνοοτουρκικά ή το φλέγον ζήτημα της Θράκης κρίνονται χαλαρές όχι από ακραίους “εθνικιστές” και ακροδεξιούς, αλλά και από το μέσο πολίτη που δεν μπορεί να καταλάβει κάποιες από τις εμμονές της Αριστεράς σ΄ αυτά τα ζητήματα.

•το θέμα του στρατιωτικού προσωπικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη “συνδικαλιστική” λογική που αντιμετωπίζονται άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την έκπληξη που εκφράζουν στρατιωτικοί για την πρόθεση ενός κόμματος της Αριστεράς να εμπλακεί στο χώρο της Άμυνας όπως οφείλει ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Προφανώς θα πρέπει να συνηθίσουμε όλοι μας τις αυτονόητες αλλαγές που οι πολίτες καθορίζουν με την ψήφο τους. Δεν μπορεί αυτό να ισχύει για την Χρυσή Αυγή των 400.000 ψήφων όπως με μανία μας επισημαίνουν οπαδοί της με …καυστικά μηνύματά τους και να μην ισχύει για όλη την Αριστερά που επιλέχθηκε από ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων.