Τα «αποκαλυπτήρια» Βίτσα! Τι είπε για θητεία ,αμυντική βιομηχανία,αναδιοργάνωση και εκλογές

“Αποκαλυπτήρια” για τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα ο οποίος είχε την πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές του; Ο κ.Βίτσας είπε ότι το εξάμηνο του προκατόχου του Κώστα Ήσυχου , ήταν μια γόνιμη περίοδος η οποία επιτρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα μια σειρά δράσεων στον χώρο της Εθνικής Άμυνας.

•Πρώτα απ΄ όλα επεσήμανε την αναβάθμιση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που έχουν να κάνουν με την κοινωνία. Πόσο ακόμη θα “ανοίξει” αυτή η συμμετοχή ; Όπως είπε εκτός από το δεδομένο έργο που οι ΕΔ παράγουν στις κατασβέσεις πυρκαγιών , στις αεροδιακομιδές ασθενών και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των κατοίκων νησιών του Αιγαίου, το πρόγραμμα αξιοποίησης στρατιωτών που έχουν τελειώσει την ιατρική ή είναι δάσκαλοι και καθηγητές θα είναι το επόμενο βήμα για την ανακούφιση προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Αιγαιου αλλά και απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο κ.Βίτσας διευκρίνισε όμως κάτι σημαντικό. Οι στρατιώτες που θα κληθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους δεν μπορεί να μην έχουν κίνητρα. Κι ανάμεσα σ΄ αυτά πιθανόν να είναι και μια μικρή έστω οικονομική αμοιβή. Σίγουρα πάντως αυτοί οι στρατιώτες δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με τα ίδια καθήκοντα των συναδέλφων τους στις μονάδες που υπηρετούν. Δεν είναι τυχαίο όπως επεσήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις στρατιώτες προτιμούν να μην δηλώσουν ότι έχουν τελειώσει την ιατρική, γιατί φοβούνται ότι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα και θα πρέπει να προσπαθούν διαρκώς να προλαβαίνουν και τις υπηρεσίες τους στην μονάδα αλλά και την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους πέριξ αυτής. Από τα στοιχεία που υπάρχουν έχει διαπιστωθεί ότι πρόσφατα σε ΕΣΣΟ που παρουσιάστηκε από τους 800 ιατρούς ,μόνο οι 30 το δήλωσαν!

•Αμυντική βιομηχανία. Ο κ.Βίτσας είπε ότι πρέπει και μπορεί να σωθεί. Αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν οι οποίες κάποια στιγμή θα πρέπει να καλυφθούν. Απαντώντας σε ερώτηση για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και τα φημολογούμενα λουκέτα ο κ.Βίτσας επεσήμανε ότι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης η αμυντική βιομηχανία έχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή στις ΕΔ αυτών των χωρών , απ΄ ότι γίνεται στην Ελλάδα.

Δικό μας σχόλιο; Εκτός από την δικαιολογημένη καχυποψία που πρέπει να υπάρχει για τις προθέσεις των ξένων , ο κ.Βίτσας θα πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την “εσωτερική παιδική χαρά”. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο τα ελληνικά κόμματα αντιμετωπίζουν την πολύ σοβαρή υπόθεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το πρόγραμμα που “κυνηγά” η ΕΑΒ για την ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Το οποίο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενέκριναν και υπέγραψαν και όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ για να το ενεργοποιήσει αυτά τα κόμματα -μαζί με το Ποτάμι- κατήγγειλαν…σκάνδαλο! Ακόμη πιο πρόσφατη η ιστορία με την παραγγελία πυρομαχικών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τα ΕΑΣ, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ! Η οποία κινδυνεύει να χαθεί από το “φοβικό σύνδρομο” του “δεν υπογράφω”.

•Αναδιοργάνωση ΕΔ. Ο ΑΝΥΕΘΑ απάντησε κατηγορηματικά ότι “πρέπει να γίνει”. Επειδή στο αμυντικό ρεπορτάζ το ακούμε…δεκαετίες ο κ.Βίτσας ρωτήθηκε για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που πάντα προκύπτουν. Παρομοίασε την διαδικασία μ΄ έναν…γάμο. Ο οποίος σχεδόν πάντα ξεκινά ομαλά και με πολύ…έρωτα ,αλλά με το πέρασμα του χρόνου “πολλά θέματα στη σχέση πρέπει εκ των πραγμάτων να επαναπροσδιοριστούν”.

Όλα αυτά βέβαια υπό το ερώτημα του πολιτικού χρόνου που έχει αυτή η κυβέρνηση. Ο κ.Βίτσας δεν έκρυψε τις απόψεις του περί εκλογών. Είναι στο “στρατόπεδο” εκείνων που πιστεύουν ότι στο πολιτικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση λύση μπορούν να δώσουν οι εκλογές.

Συνεπώς πριν απ΄ αυτές ας μην αναμένουμε και πολλά στον χώρο της Άμυνας.