«Τέλος» η απολογία του πρώην Υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου

Έληξε πριν από λίγες ώρες η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται ότι έλαβε για τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Ο κ. Παπαντωνίου απολογήθηκε συνολικά 16 ώρες για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομου ποσού 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. Ενώπιον των ανακριτών θα βρεθεί τώρα η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία καλείται να απολογηθεί για την ίδια κατηγορία.

Οι ανακριτές και ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός θα αποφανθούν για την ποινική τύχη του ζευγαριού μετά και την απολογία της κ. Κουράκου, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και μόνο χτες διήρκεσε 12 ώρες!

Κατά τη διάρκεια της απολογίας, δεν έλειψαν οι εντάσεις καθώς οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Παπαντωνίου ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του.

Η δικογραφία σχηματίστηκε εναντίον του πριν έναν χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές «δείχνουν» παράνομα ωφελήματα.

Ο πρώην υπουργός δε δέχεται ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα, κατά την χθεσινή διαδικασία ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι εντός του ανακριτικού γραφείου γιατί οι ανακριτές επί οκτώ ώρες ρωτούσαν τον κ. Παπαντωνίου μόνο γι’ αυτό το θέμα.

Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια», φέρεται να λέει στους δικαστικούς λειτουργούς.

Πηγή: Sputnik