Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ για τις καταγγελίες των εργαζομένων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ.Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Συγκεκριμένα, οι ερωτώντες Βουλευτές Γιώργος Γαβρήλος και Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφέρουν ότι το ΥΠΕΘΑ πρέπει να ελέγξει τις καταγγελίες για εκβιαστικές πρακτικές προς τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά για παραίτηση από το Σωματείο τους.

«Με ανακοίνωσή της η παράταξη ΕΜΕΙΣ- ΑΡΚΙ φέρνει στο φως καταγγελίες σχετικά με πρακτικές, που όπως σημειώνει εφαρμόζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και που επιβάλλουν, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η νέα πρόσληψη των εργαζομένων στην επιχείρηση, αυτοί να παραιτηθούν από μέλη του πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού Σωματείου τους», αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η απάντηση ΥΕΘΑ

«Την 23 Οκτωβρίου 2023 τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 34 του ν.5058/23 (Α΄170) με το οποίο παρατάθηκαν έως και την 31 Δεκεμβρίου 23, οι προβλέψεις των παρ.8 και 9 του άρθρου 26 του ν.4258/14 (Α΄94), σύμφωνα με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό, μεταξύ άλλων, σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας μηνιαίας ισχύος με πρώην εργαζόμενους της ΕΝΑΕ Α.Ε., καθώς και με εργαζόμενους εκτός της ΕΝΑΕ, προκειμένου να παράσχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες τους για τη συντήρηση και την υποστήριξη των Υ/Β και των πολεμικών πλοίων του Αρχηγείου Στόλου.

Συναφώς, στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν διαδικτυακής πρόσκλησης των υπόψη εργαζομένων, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προέβη στη σύναψη:

– Πεντακοσίων δεκαοχτώ (518) ατομικών συμβάσεων εργασίας για το μήνα Οκτώβριο 2023, με χρονική περίοδο απασχόλησης αυτών από 01 έως και 31 Οκτ 2023, δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν.5058/23 (Α΄170).

– Πεντακοσίων δεκαέξι (516) ατομικών συμβάσεων εργασίας για το μήνα Νοέμβριο 2023, με χρονική περίοδο απασχόλησης αυτών από 01 έως και 30 Νοε 2023.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η προβλεπόμενη συντήρηση και υποστήριξη του εξοπλισμού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο», καταλήγει η απάντηση του ΥΕΘΑ.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI