Τι είναι τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων που οδήγησαν στην παραίτηση Κοτζιά

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών και η αποδοχή της από τον πρωθυπουργό που ανέλαβε και τα καθήκοντα του ΥΠΕΞ, έχει φέρει στο φως το θέμα των μυστικών κονδυλίων στα υπουργεία το οποίο φαίνεται να είναι η αφορμή του καυγά του πρώην υπουργού με τον υπουργό Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Τα υπουργεία που έχουν τέτοια κονδύλια είναι το Άμυνας, το Εξωτερικών και το Δημόσιας Τάξης. Στο περίφημο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, ο Κοτζιάς κάλεσε τον Καμμένο να φτιάξει μια επιτροπή ελέγχου του πώς χρησιμοποιούνται τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Άμυνας, σαν αυτή που ήδη υπάρχει στο ΥΠΕΞ, γεγονός που εξόργισε τον Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός Άμυνας τον κατηγόρησε ότι έχει χρηματιστεί από τον Τζορτζ Σόρος με 50 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει σε πέρας τη Συμφωνία των Πρεσπών, πως εμπλέκεται με κυκλώματα σχετικά με τις βίζες και το κερασάκι πως γίνεται κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

Σε γενικές γραμμές μυστικά κονδύλια χαρακτηρίζονται ποσά που βρίσκονται σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας και οι υπουργοί του κάθε υπουργείου μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, χωρίς να καταθέτουν έγγραφα για το πώς έγινε η διαχείρισή τους.

Με αυτά τα κονδύλια και μεταξύ άλλων αμείβονται φορείς και πρόσωπα στο εξωτερικό, στην περίπτωση του ΥΠΕΞ, προκειμένου να ενισχύσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στο παρελθόν, και όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση είχε ζητήσει ενημέρωση για το πού διατίθενται αυτά τα κονδύλια, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν απάντησε.

Ο Νίκος Κοτζιάς, όταν ανέλαβε το 2015, ζήτησε να ανατεθεί ελεγκτικός ρόλος στη Βουλή ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων. Το 2017 επανήλθε ζητώντας η Βουλή να πάρει τον έλεγχο του 90% αυτών των ποσών.

Τον έλεγχο έχει αναλάβει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και γίνεται για ποσά άνω των 25.000 ευρώ.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας huffingtonpost.gr, αναφέρει πως πριν την παραίτησή του ο Νίκος Κοτζιάς είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Ο δημοσιογράφος Κώστας Πουλακίδας που υπογράφει το άρθρο σημειώνει «Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ.Κοτζιάς ζήτησε επίμονα κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης από τον πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν “απόρρητα κονδύλια”».

Τα όσα λέγονται για τα μυστικά κονδύλια φαίνεται ότι βρίσκονται πίσω από την απόφαση για έκτακτη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο Πρόεδρος ενημερώνει σήμερα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά, ωστόσο ήδη από κυβερνητικές πηγές έχει λεχθεί πως δεν υπάρχει θέμα τέτοιου τύπου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.