Τι ανησυχεί τον Βενιζέλο; Δραματική διαπίστωση σε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για όσα γινονται γύρω μας

<<Τα εν εξελίξει γεγονότα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι πολύ πιθανό – αν όχι βέβαιο – ότι θα οδηγήσουν σε σοβαρές ανακατατάξεις, που θα έχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα>>.
 Αυτή η   – στα όρια του δραματικού πλην όμως ρεαλιστικού χαρακτήρα - διαπίστωση όσον αφορά την χώρα μας κατεγράφη σε σύσκεψη που έγινε χθες Πέμπτη στο Υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ Ε.Βενιζέλου και στην οποία είχαν κληθεί και συμμετείχαν δεκαέξι (16) Πρέσβεις από όλες τις πρεσβευτικές αρχές της Ελλάδας στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, συμμετείχε και όλη η αρμόδια υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

<<Τα πολυτιμότερα εργαλεία>> η επιτόπια εικόνα 

Αφορμή για την ηγεσία του ΥΠΕΞ  για την πραγματοποίηση αυτής της μορφής της πρώτης πιθανότατα στα χρονικά του ΥΠΕΞ  τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, σύσκεψης, αποτέλεσε η πεποίθηση ότι » σε καιρούς πολλαπλών εστιών έντασης και πρωτοφανών απειλών για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, κανείς δεν έχει καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει από αυτούς που βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων».
 Η ανάλυσή των ειδικών και των αρμοδίων για την κατάσταση – όπως είναι οι πρέσβεις – αλλά και η γνώμη τους για το δέον γενέσθαι, είναι,  επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι,τα πολυτιμότερα εργαλεία για κάθε κυβέρνηση που θέλει να χαράζει με σοβαρότητα εξωτερική πολιτική, ακόμα και μέσα σε ένα ασύλληπτα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
 
Πόσο μάλλον για την Ελλάδα, συμπληρώνουν, που επιδιώκει με συνέπεια και προσήλωση την εμπέδωσή της ως παράγοντα σταθερότητας και προώθησης της διεθνούς νομιμότητας σε όλη την ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της.
 
Οι μεταναστευτικές ροές
 
Τα θέματα λοιπόν που απασχόλησαν την σύσκεψη δεν μπορεί παρά να ήταν τα  όσα δραματικά διαδραματίζονται στη Συρία, στο Ιράκ με την  οργάνωση  ISIL, το ανατριχιαστικό φαινόμενο των τζιχαντιστών και εξτρεμιστών, αλλά, όπως επισημαίνεται αρμοδίως << και το σύνολο των ζητημάτων που θέτει το γεωπολιτικό παζλ που ξεδιπλώνεται από το Ιράν και καταλήγει στη Λιβύη, καθώς και οι άμεσες ή έμμεσες συνέπειες όλων των εξελίξεων στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας  με συνέπειες όπως π.χ.οι  μεταναστευτικές ροές. Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση και προείπαμε, τα εν εξελίξει γεγονότα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι πολύ πιθανό – αν όχι βέβαιο – ότι θα οδηγήσουν σε σοβαρές ανακατατάξεις, που θα έχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα.
 
Ο ρόλος των Κούρδων και η χαμένη«Αραβική Άνοιξη»

 Κατά τις πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ρόλο του κουρδικού στοιχείου στην εξελισσόμενη σύγκρουση της διεθνούς κοινότητας με το ISIL, καθώς και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρύτερης προσέγγισης για τις διαδικασίες μετάβασης των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής προς το μέλλον, μετά την αποτυχημένη στις περισσότερες περιπτώσεις «Αραβική Άνοιξη» που κατέληξε να είναι «ούτε αραβική, ούτε άνοιξη», ενώ μάλλον ανέδειξε το «ισλαμικό φθινόπωρο».
 
Ως προς το εσωτερικό της ΕΕ, υπογραμμίστηκε η εξαιρετικά προβληματική ενίσχυση ξενοφοβικών φαινομένων που απειλούν να οδηγήσουν σε «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» της ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή. Η πολυ-πολιτισμικότητα και κυρίως πολυ-θρησκευτικότητα της ευρύτερης περιοχής, τονίστηκε, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων των κοινωνιών.

 Προτάσεις για πιο ενεργή παρουσία της χώρας

Εξίσου σημαντικό ήταν ότι ζητήθηκε από τους Πρέσβεις η υποβολή ιδεών και προτάσεων, για την ακόμα πιο ενεργή παρουσία της Ελλάδας και την αναβάθμιση της εικόνας της με απλά πρακτικά μέτρα, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας διμερώς με τις χώρες της περιοχής, αλλά και μέσω σχημάτων περιοχικής συνεργασίας, όπως τα «τριγωνικά σχήματα», που αναπτύσσει σταθερά η Ελλάδα – μαζί με την Κύπρο – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο (σ.σ. το  ONALERT έχει αναφερθεί εκτενώς σε αυτό).
 
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ η »παραγωγική συζήτηση» που έγινε αποτελεί το εφαλτήριο ώστε οι συσκέψεις με ανάλογη σύνθεση ανά θέμα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. <<Η συλλογική γνώση είναι θεμέλιο μίας σοβαρής στρατηγικής>>, επισημαίνουν..

Διαβάστε ακόμη:

Η Άγκυρα «στριμωγμένη» στο «τετράγωνο» Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου Ισραήλ!

Όλη η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για την έρευνα και διάσωση – Τι προβλέπει τι σημαίνει


Νέα Συμφωνία Ελλάδας & Κύπρου στους τομείς Έρευνας & Διάσωσης-ΧΑΡΤΗΣ