Το «γεωπολιτικό τρίγωνο» που δεν μπορεί να κάνει «Ιφιγένεια» της ΕΕ την Ελλάδα

Μια αποστροφή των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν,αξίζει της προσοχής μας. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας την οποία όλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί γνωρίζουν με τους πρώτους να παριστάνουν ότι αγνοούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε επί της ουσίας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό “οικονομικό μέγεθος” ή “βάρος” ,αφού η γεωπολιτική της σημασία ,ειδικά αυτή τη περίοδο είναι πολύ σημαντική.

Είπε ο πρωθυπουργός:

“Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ακριβώς διότι η κρίση παραμένει. Και το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση, αφενός μεν θα σημάνει την αρχή του τέλους της σε όλη την Ευρώπη, αφετέρου δε διότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή: στο βορρά η Ουκρανία, νοτιοανατολικά η Συρία, νοτιοδυτικά της Ελλάδας η Βόρεια Αφρική. Και είναι αναγκαίο για όλους μας η Ελλάδα να παραμείνει πόλος και πεδίο σταθερότητας στην εύθραυστη αυτή περιοχή. Έχουμε, λοιπόν, όλοι συμφέρον από μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση. Γι’ αυτό και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος”.

Δεν το λέει μόνο ο Τσίπρας. Οι ΗΠΑ μέσω δημοσιευμάτων έχουν εδώ και μέρες επισημάνει τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από πιθανή αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Ανάμεσα σ΄ αυτούς και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιλέξει μια πιο αποφασιστική και ουσιαστική στροφή προς την Μόσχα. Κάτι που οι ΗΠΑ πάντα θεωρούσαν και θεωρούν επικίνδυνο.

Οι ΗΠΑ να υπενθυμίσουμε ζητούν από την Ελλάδα την παροχή κι άλλων διευκολύνσεων στην Κρήτη οι οποίες φθάνουν μέχρι και στην μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Σούδα και στο Καστέλι. Με δεδομένο το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει η Ουάσινγκτον έναντι της Άγκυρας η Ελλάδα αποτελεί εκ των πραγμάτων την μοναδική “νησίδα ασφάλειας” πάνω στην οποία οι ΗΠΑ μπορούν να πατήσουν.

Δεν είναι εύκολη η απόφαση  για την ελληνική κυβέρνηση  να «ενδώσει» στα αμερικανικά αιτήματα αλλά είναι σίγουρα θετικό ότι εξακολουθούμε να είμαστε «πολύτιμοι».

Το γεωπολιτικό μας “χαρτί” είναι ισχυρό αλλά περιέργως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν το παίξαμε ποτέ “δυνατά”. Αντιθέτως και περιέργως ακόμη και εδώ στην Αθήνα πολλοί ήταν αυτοί που με επιμονή προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι «δεν ενδιαφέρουμε κανέναν» και ότι «κανείς δεν ασχολείται μαζί μας»!

Η αναφορά του Τσίπρα δειχνει ότι είναι κατανοητή στην κυβέρνηση η γεωπολιτική μας σημασία . Ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθεί. Έτσι κι αλλιώς τα όπλα που διαθέτουμε δεν είναι πολλά για να αποφύγουμε οριστικά το ενδεχόμενο να μας κάνουν “Ιφιγένεια”.

Διαβάστε ακόμη:

Τι θα κάνει η Ελλάδα αν ζητήσουν οι ΗΠΑ συνδρομή στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών;

Και ξαφνικά όλοι ασχολούνται μαζί μας; Το παραμύθι της «τελείως ασήμαντης» Ελλάδας