Το μήνυμα Ρήγα από τα Καλάβρυτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, παρέστη, σήμερα Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στην τελετή εκκίνησης και την απονομή των μεταλλίων του 4ου Αγώνα Δρόμου Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχει το ΥΠΕΘΑ μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).

Ο αγώνας δρόμου 10.000 μέτρων, ξεκινήσει από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όπου και κατέληξε. Επίσης Ο ΑΝΥΕΘΑ παρέστη στην εκδήλωση μνήμης στον αυχένα Πριολίθου Καλαβρύτων όπου και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στον χαιρετσιμό που απηύθυνε στους δρομείς ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με μακραίωνη ιστορία, σε έναν τόπο που διαδραματίστηκε ένα από τα αγριότερα ομαδικά εγκλήματα του ναζισμού εναντίον άοπλου πληθυσμού.

Με τη σημερινή μας παρουσία εδώ, δηλώνουμε ένα μεγάλο ΠΑΡΩΝ στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης και τιμής προς όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το μεγάλο δέντρο της ελευθερίας.

Καλάβρυτα, Δευτέρα 13 Δεκέμβρη του 1943. Οι καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας άρχισαν να χτυπούν από τα ξημερώματα και δόθηκε διαταγή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα μίας ημέρας.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι λιγοστοί υπερήλικες της πόλης κλείστηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ όλοι οι άνδρες από 14 έως 65 ετών οδηγήθηκαν σε φάλαγγες σε κοντινή πλαγιά, τη Ράχη του Καππή. Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος, καθώς η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δε θα επέτρεπε σε κανέναν να γλιτώσει από τις ριπές των πολυβόλων που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά.

Εκεί, έλαβε χώρα ένα από τα τραγικότερα και απεχθέστερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ολοκαύτωμα αποτέλεσε την κορύφωση της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, η οποία ξεκίνησε με την επονομαζόμενη «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

Αφορμή-πρόσχημα με βάση τη ναζιστική λογική περί «αντιποίνων», αποτέλεσε η Μάχη της Κερπινής στις 16-17 Οκτωβρίου 1943, μεταξύ του «Ανεξάρτητου Τάγματος Καλαβρυτών» του ΕΛΑΣ και του 5ου Λόχου του «749 Συντάγματος Κυνηγών» που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του γερμανικού λόχου και την αιχμαλωσία 81 Γερμανών.

Η εγκληματική «επιχείρηση» των γερμανικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε από 5 έως 15 Δεκεμβρίου 1943, με τη συνδρομή των προδοτικών «ταγμάτων ασφαλείας» που ήταν σε διατεταγμένη αποστολή από τις κατοχικές αρχές.

Σκοπός τους, η «εκκαθάριση» της περιοχής κατά τα ναζιστικά πρότυπα. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, τo ξεκλήρισμα των Καλαβρύτων αποτελεί όχι μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.