Το Ποτάμι απαντά στο ερώτημα για τις θέσεις του στην Άμυνα μέσω άρθρου

Για τις θέσεις που έχει το Ποτάμι στα θέματα Άμυνας είχαμε αναρωτηθεί πριν μερικές ημέρες. Ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας Γιώργος Χατζηθεοφάνους ,μας έστειλε ένα άρθρο του από το οποίο προκύπτει η βασική φιλοσοφία που έχει το κόμμα για την Εθνική Άμυνα.

Το άρθρο του Γιώργου Χατζηθεοφάνους

Για άλλη μια φορά οι αμυντικές δαπάνες βρέθηκαν στο προσκήνιο εξαιτίας της απαίτησης των εταίρων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για μείωσή τους στο πλαίσιο της επίτευξης συμφωνίας. Τα νούμερα της προσαρμογής των αμυντικών δαπανών στα χρόνια της κρίσης, όπως αποκάλυψε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από το βήμα της βουλής, κατά την ψήφιση του Π/Υ του 2015, είναι εντυπωσιακά. Οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες εξοπλισμών, φέρονται μειωμένες κατά 46% και 65% αντίστοιχα σε σχέση με τον Π/Υ του 2010.

Η κρίση στην οποία περιήλθε η Χώρα το 2010, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος, το αποτέλεσμα της άρνησή μας να αλλάξουμε, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον του οποίου είμαστε μέλος. Ακόμη και ο τρόπος που σήμερα γίνεται η διαπραγμάτευση υποκρύπτει μια πεισματική άρνηση να αλλάξουμε και να γίνουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος.

Από αυτή τη στάση δυστυχώς δεν εξαιρέθηκε ούτε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο τρόπος που μειώθηκαν οι δαπάνες στο πλαίσιο της προσαρμογής ήταν λάθος. Ήταν λάθος διότι η μείωση των αμυντικών δαπανών ήταν προϊόν περικοπών επί του Π/Υ κι όχι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που έχουν ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της επίτευξης του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος, ήτοι της αποτελεσματικής υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων, με την μικρότερη δυνατή θυσία. Αποτέλεσμα τούτου είναι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων καθημερινά να δίνουν αγώνα, μέρα και νύχτα, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για να αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα ώστε να διατηρήσουν το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι βέβαιο πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είτε μας το επιβάλλουν οι εταίροι είτε όχι είναι καιρός οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε μια μεγάλη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση.

Αυτή, η τόσο απαραίτητη για την ασφάλεια της Χώρας, μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή-συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Η Χώρα χρειάζεται μια ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, είναι η μόνη λύση για την επιβίωσή της σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο μέχρι σήμερα αρνούμαστε πεισματικά να ακολουθήσουμε.