Το τρομακτικό βιβλίο «το Δόγμα του Σοκ» και η γκάφα Τσίπρα

Η Ναόμι Κλάιν είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του αποκαλούμενου κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Ο Τσίπρας την μπέρδεψε με την Ναόμι Κάμπελ και όλοι γελάσαμε.

Δεν είναι όμως καθόλου για γέλια τα όσα έχει γράψει στο εξαιρετικό βιβλίο της το Δόγμα του Σοκ η Κλάϊν. Είναι τόσο τρομακτικό να ανακαλύπτεις ότι όλα αυτά που ζούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, τα έχουν ζήσει πάρα πολλές χώρες με μικρές παραλλαγές σ΄ όλο το πλανήτη. Από τη Λατινική Αμερική έως τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Ασία.

Το πιο τρομακτικό βέβαια είναι τι ακολουθεί. Πως τελείωσε η τραγωδία σ΄ αυτές τις χώρες.
 
«Το δόγμα του σοκ είναι η επιβολή είτε από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση της εφαρμογής του είναι μια κρίση που μπορεί να οφείλεται σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές καταστροφές ή δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος» γράφει η Ναόμι Κλάιν στο «Δόγμα του Σοκ».
 
«Τα αποτελέσματα» συνεχίζει «είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων. Στο μεταξύ, η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνει».
 
Το «Δόγμα του Σοκ» και το «No Logo» αποτελούν τα γνωστότερα βιβλία της.