Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σαν «χρυσό χαπάκι» – Πως ψάχνουν τον νέο υπουργό

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η αναζήτηση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας συνεχίζεται. Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Παρακολουθώντας τις πληροφορίες και τα ονόματα που διακινούνται διαπιστώνεις ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει μετατραπεί στο…”χρυσό χαπάκι” για δυσαρεστημένους και “παραστρατημένους” πολιτικούς της ΝΔ! Και αυτό είναι επικίνδυνο .

Ποια ονόματα ακούγονται και κυρίως ποια είναι τα επιχειρήματα που τα φέρνουν στην καρέκλα του ΥΕΘΑ;

•Γιώρργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τον οποίο όπως φαίνεται θέλουν διακαώς πίσω στη ΝΔ. Θα είναι η “χρυσή μεταγραφή” του καλοκαιριού! Αλλά για να επιστρέψει λένε ,μετά απ΄ όσα έχουν γίνει και ειπωθεί μεταξύ του ίδιου και του Αντώνη Σαμαρά, χρειάζεται να του δοθεί κάτι σημαντικό . Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα καλό “πριμ μεταγραφής”.

•Ντόρα Μπακογιάννη. Η απόφαση του Σαμαρά να μην την κάνει Επίτροπο ,όπως όλα έδειχναν έχει δυσαρεστήσει λογικά την κα. Μπακογιάννη. Και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι η δυσαρέσκεια της Ντόρας Μπακογιάννη δεν είναι αστείο πράγμα. Η προσφορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κρίνουν κάποιοι ότι θα μπορούσε να μετριάσει αυτή τη δυσαρέσκεια. Θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εθνικής Άμυνας.

•Άδωνις Γεωργιάδης. Χωρίς υπουργείο μετά από τον τελευταίο ανασχηματισμό ο Γεωργιάδης έκανε έναν μικρό “σαματά”, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά όσο να ΄ναι το υπουργείο του λείπει. Το Εθνικής Άμυνας είναι ότι πρέπει.

•Φραγκούλης Φράγκος. Ο στρατηγός “παίζει πάντα” στα σενάρια για το Εθνικής Άμυνας. Τώρα με δικαιολογία την προσέγγισή του που κρίνεται απαραίτητη μετά από το ραντεβού με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Εύλογο το ερώτημα; Ψάχνουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας που θα κάνει δουλειά ή θα δοθεί το υπουργείο περίπου ως… “σιροπάκι”. Δεν λέμε ότι τα ονόματα που έχουν ακουστεί δεν πρόκειται να κάνουν δουλειά στο ΥΠΕΘΑ αν τελικά κάποιο απ΄ αυτά είναι ο νέος ΥΕΘΑ. Αλλά η λογική με την οποία φαίνεται ότι γίνεται η επιλογή είναι εξοργιστική στη παρούσα φάση.

Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας είναι εξαιρετικά δύσκολος αυτή τη φάση. Εκτός από τα δεδομένα δύσκολα προβλήματα που κάθε υπουργός είχε να αντιμετωπίσει, έχουν προστεθεί οι πολλές,σοβαρές, δραματικές συνέπειες των περικοπών . Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι πια “κόκκινο χαλί,μπάντες κι ελικόπτερα”. Ο χώρος των ΕΔ έχει πληγεί δραματικά από τις περικοπές. Το προσωπικό είναι εξαθλιωμένο,θυμωμένο και με ηθικό που χρειάζεται οπωσδήποτε στήριξη. Το οπλοστάσιο με σημαντικά προβλήματα που απαιτούν όχι συζητήσεις και φιλοσοφίες αλλά λύσεις …χθες.

Θα επαναλάβουμε ότι θα ήταν πιο λογικό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα σήμερα να αναζητηθεί ένα πρόσωπο “κοινής αποδοχής” το οποίο θα αναλάβει το ΥΠΕΘΑ “σε βάθος χρόνου”. Να έχει την διακομματική στήριξη για να μην υπάρχουν φοβίες και ανησυχίες σ΄ ότι έχει να κάνει με το restart που πρέπει να γίνει στις ΕΔ. Να μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα του προσωπικού χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και πιέσεις. Εννοούμε τα προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν με τα οικονομικά αλλά θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής των στρατιωτικών . Να μπορέσει να επιβάλλει πραγματικά αξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων τοποθετήσεων για τις οποίες θα είναι εγκαίρως ενήμεροι οι στρατιωτικοί. Θα μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δώσει κάποιες πρώτες λύσεις στο στεγαστικό τους πρόβλημα. Και άλλα πολλά.

Δυστυχώς δεν φαίνεται ότι ψάχνουμε τέτοιο υπουργό. Ψάχνουμε έναν “δυσαρεστημένο σταρ” για να “λύσουν” κάποιοι εσωκομματικές πολιτικές διαφορές και να ρίξουν γέφυρες σε αντιπάλους που τους θέλουν τώρα δίπλα τους. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο αναζήτησης του νέου ΥΕΘΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα με τις λιγότερες πιθανότητες για να αναλάβει ΥΕΘΑ, είναι αυτό του σημερινού ΥΦΕΘΑ Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο οποίος κι αυτός βέβαια ως “αντίπαλος” του Σαμαρά υποτίθεται ότι ήρθε στο ΥΠΕΘΑ. Επειδή όμως έχει δώσει εξετάσεις είναι μια λύση που το Μαξίμου δεν πρέπει να μην την εξετάσει σοβαρά.

Διαβάστε ακόμη:

«Δεν υπάρχει μία ούτε για μπλουζάκι κύριε Αρχηγέ» – Οι στρατιωτικοί πληρώνουν τις «κολεξιόν»



Σε «δυσαρμονία» ΥΠΕΘΑ και Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας – Τι συμβαίνει


Σαλπίζουν αντεπίθεση οι στρατιωτικοί κατά της κυβέρνησης! Έρχονται «εκπλήξεις»