Τούρκος αξιωματικός: Ζητάει να κριθεί από το ΣτΕ σε δίκη – “πιλότο”

Η υπόθεση αφορά στον Τούρκο αξιωματικό για τον οποίο είχε κατατεθεί αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου.

Τούρκος αξιωματικός: Ζητάει να κριθεί από το ΣτΕ σε δίκη – “πιλότο”

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να κριθεί η υπόθεση του από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η δίκη να αποτελέσει “πιλότο” και για τους υπόλοιπους επτά συμπατριώτες του, ζήτησε με αίτημα του στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ο Τούρκος συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Η υπόθεση αφορά στον Τούρκο αξιωματικό στον οποίο η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο, και στη συνέχεια κατατέθηκε αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, όπως και αίτηση ακύρωσης της απόφασης.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών πρόεδρος του οποίου είναι η Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Η Ευγενία Μυλωνοπούλου «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και στην παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.

Την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέλαβε η Μαρία Γκότση και η υπόθεση ορίστηκε να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018. Όμως, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η Νομική Διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη Παπαδόπουλου, υπέβαλαν αίτημα -σύμφωνα με το νόμο 3900/2010- έτσι ώστε η υπόθεση να φύγει από το Εφετείο και να συζητηθεί ως πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αίτημα θα διαβαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα κριθεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου και δύο αντιπρόεδροι του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Εξάλλου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα ότι άσκησε παρέμβαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπέρ του Τούρκου συγκυβερνήτη. Επίσης, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι την παρέμβαση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγαίο - ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026, τουρκικά αεροσκάφη, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.