Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε με σαφήνεια, το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία»

«Αντιδράσαμε με ψυχραιμία, με την οποία οφείλει να αντιδρά μια κυβέρνηση μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής. Το θέμα μας δεν είναι να εντείνουμε την κρίση, αλλά να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία υποχωρητικότητα, ότι και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκαν με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια «και έχω την εντύπωση ότι το μήνυμα έχει παραλειφθεί από την Τουρκία».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ελεγχόμενες εντάσεις για να περάσουν μήνυμα για διαφορετικούς λόγους που σχετίζονται ευθέως με το κουρδικό. «Η Τουρκία προκαλεί ελεγχόμενες κρίσεις γιατί θέλει να δώσει ένα μήνυμα στους δυτικούς εταίρους της, καθώς αντιμετωπίζει ένα κεντρικό για εκείνη πολιτικό και εθνικό ζήτημα που σχετίζεται με την κινητικότητα των Κούρδων στα σύνορά της. Η εξωτερική πολιτική της επικαθορίζεται από το κουρδικό ζήτημα» είπε.

Ερωτηθείς για τη σχετική αναφορά του κ. Κοτζιά, σε χθεσινή συνέντευξή του, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς. Στο ερώτημα εάν με το πρόσφατο περιστατικό πάτησαν την «κόκκινη γραμμή» μας, παρέπεμψε στην αναφορά του κ. Κοτζιά, ότι αν δεν την προσπέρασαν, έφτασαν τουλάχιστον στα όρια. Ως προς το ενδεχόμενο να ζητηθεί αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος, ανέφερε ότι «μελετάμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε αποζημίωση και θα προχωρήσουμε εφόσον νομικά προκύπτει».

Ο κ. Τζανακόπουλος απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης περί επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την προ καιρού επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ειδικότερα, παρέπεμψε στο παράδειγμα της επίσκεψης Γιλντιρίμ στη Γερμανία και στο «παγωμένο» κλίμα αυτής της επίσκεψης, όπου υπήρξε -όπως επισήμανε- ελάχιστη πρόοδος στα μεγάλα ζητήματα των διμερών σχέσεών τους και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, για να διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι επισκέψεις των ηγεσιών των διαφόρων χωρών δεν γίνονται για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις. «Αντιθέτως, γίνονται και έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία όταν τα πράγματα δεν είναι εύκολα» επισήμανε, τονίζοντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν επιβεβλημένη, καθώς όταν υπάρχει μια κρίση στις διμερείς σχέσεις, ο καλύτερος δρόμος είναι να επιδιώκει τη διεύρυνση των πολιτικών και διπλωματικών επαφών. Συμπερασματικά, σημείωσε ότι όλη αυτή η συζήτηση κινείται στο επίπεδο των εντυπώσεων, για να υπογραμμίσει πως η επίσκεψη ήταν επιβεβλημένη και πως «τα πράγματα πιθανόν να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτή η επίσκεψη». Διότι, εξήγησε, κατά τη διάρκειά της διευθετήθηκαν και έκλεισαν σειρά από ζητήματα μικρότερης έντασης που αν προστίθεντο στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, μπορεί η κρίση να ήταν πολύ χειρότερη.

Σχετικά με το αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε «παράθυρο», σημειώνοντας: «θα το σκεφτούμε, δεν νομίζω ότι την έχουμε απορρίψει αυτή τη στιγμή». Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε να ενημερωθεί από τον κ. Καμμένο και πως γενικότερα η στάση της ΝΔ, με αφορμή και το ονοματολογικό, δεν έχει βοηθήσει ώστε να οικοδομηθούν ευρύτερες συναινέσεις. «Εμείς έχουμε πει ότι σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται και ψυχραιμία και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση» τόνισε, για να προσθέσει ότι σε σχέση π.χ. με τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς «τη στιγμή που είχαμε κάτι νέο να πούμε».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχει το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και «εφόσον χρειαστεί και εφόσον θεωρήσουμε επιβεβλημένο έναν ευρύτερη στρατηγικό σχεδιασμό για λόγους που έχουν να κάνουν με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, βεβαίως και θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή, αυτό που πρέπει είναι να παρακολουθήσουμε στενά την κατάσταση».
Αναφορικά με δημοσίευμα ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο πρωθυπουργός για το περιστατικό στα Ίμια εκείνο το βράδυ και ότι αυτό προκάλεσε «θερμό επεισόδιο» με τον υπουργό ‘Αμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα «θερμό επεισόδιο», καμία ρωγμή, οι σχέσεις των δύο προέδρων των δύο ΚΟ της συμπολίτευσης είναι άριστες».

Ως προς τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Εμείς έχουμε προσέλθει με πολύ συγκεκριμένη θέση που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Είναι μια μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά τις συνταγματικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις, έχει ήδη μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε θέσει ως προϋπόθεση επίτευξης λύσης τη συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε πει ότι χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με τους γείτονές μας».

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, είπε πως όταν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει συμφωνία και εξηγηθούν οι λεπτομέρειές της, τότε θα γίνει η συζήτηση που θα έχει πολύ περισσότερη ουσία από τις προαναγγελίες. Επισήμανε, παράλληλα, ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας τουλάχιστον. Που σημαίνει, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι για την κυβέρνηση ο πρωταρχικός στόχος είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο, να οδηγηθεί με ασφάλεια εκτός μνημονίου και να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση των πολιτικών της.