Δραματικοί τόνοι από Βενιζέλο για την «εμπλοκή» με τη τρόϊκα. «Υπάρχει εθνικό πρόβλημα»

Δραματικό μήνυμα ότι η Ελλάδα  έχει »πρόβλημα κοινωνικής αντοχής, πρόβλημα εθνικό, πρόβλημα Δημοκρατίας, πρόβλημα κινδύνου»   έστειλε πρίν από λίγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω άτυπης ενημέρωσης που μοιράστηκε από την Ιπποκράτους με αφορμή την εμπλοκή  των σηζητήσεων με  την τρόικα.
»Στέλνω ένα μήνυμα στους εταίρους και την τρόικα: Παίζετε με τη φωτιά πραγματικά» είναι το μήνυμα πρός αυτή την πλευρά. Ενώ καλεί τον Πρωθυπουργό να πάει να τους πεί  ότι η χώρα αντιμετωπίζει »πρόβλημα κοινωνικής αντοχής, πρόβλημα εθνικό, πρόβλημα Δημοκρατίας, πρόβλημα κινδύνου» – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, λέμε εμείς! .
 
Όλο το κείμενο της άτυπης ενημέρωσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι το εξής:
 
·        Κάναμε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο. Εμφανίσαμε αριθμούς και στοιχεία. Χθες στην ομιλία μου στο συνέδριο της International Herald Tribune είπα διεξοδικά ότι όλα αυτά είναι εμμονές και δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα. Άρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις αυτές για τα εργασιακά. Η διαπραγμάτευση είναι απολύτως ανοιχτή στο σημείο αυτό που είναι πράγματι πολύ δύσκολο.
 
·        Αν δεν τα ψηφίσει ο κ. Κουβέλης δεν θα τα ψηφίσει κανείς. Αυτά θα έρθουν ως ενιαίο πακέτο. Έχουμε συμφωνήσει τα μέτρα να ψηφιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο.
 
·        Στέλνω ένα μήνυμα στους εταίρους και την τρόικα: Παίζετε με τη φωτιά πραγματικά. Εδώ δεν έχουμε θέμα Ελλάδας, αλλά θέμα Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη (3% του χρέους, 2% του ΑΕΠ). Δεν είμαστε ούτε Ιταλία, ούτε Ισπανία.
 
·        Πρέπει ο Πρωθυπουργός –και θα το κάνει βεβαίως- να πάει να πει ότι στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα κοινωνικής αντοχής, πρόβλημα εθνικό, πρόβλημα Δημοκρατίας, πρόβλημα κινδύνου.
 
·        Αποδεικνύεται και τώρα ότι αν δεν έχεις γενικό πλαίσιο, αν δεν έχεις βιωσιμότητα χρέους, τα μέτρα δεν είναι εύκολο να συμφωνηθούν. Ακολουθήσαμε μια άλλη γραμμή. Θα πρέπει όμως αυτή να την ακολουθήσουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
 
·        Το πακέτο μέτρων πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Να είναι εσωτερικά δίκαιο (για συντάξεις, μισθούς, φόρους), ενθυμούμενοι και το τι έχουμε πάρει και από ποιους. Δεν ξεκινάμε σήμερα. Κάποιοι έχουν πληρώσει, άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα. Άλλωστε, αυτό είναι δικό μας εσωτερικό θέμα και όχι θέμα της τρόικας. Και χρειάζονται κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα φυσικά.
 
·        Το μεγάλο θέμα είναι ότι για να κλείσει το πακέτο και να είναι το τελευταίο πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα χρέους, πρέπει να αλλάξει το επικοινωνιακό καθεστώς, πρέπει τα ΜΜΕ, οι αγορές, οι αναλυτές, οι τράπεζες, τα κέντρα μελετών να πεισθούν. Αν δεν γίνει αυτό, ούτε ο Έλληνας θα νιώσει ασφαλής, ούτε οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά. Χρειάζονται επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, να κινηθεί η αγορά, να δώσουν δάνεια οι τράπεζες, να κινηθεί ο τροχός.
 
·        Είναι άλλο η επιμήκυνση όπως την εννοεί η σύμβαση και όπως την έχω πει, γιατί προβλέπεται στη σύμβαση η σχετική ρήτρα και άλλο το να διευθετήσουμε τώρα τη μετά το πρόγραμμα περίοδο. Δηλαδή, αν δεν κάναμε την επιμήκυνση και τελείωνε το πρόγραμμα στις 31-12-2014, αυτό θα σήμαινε ότι 1-1-2015 η Ελλάδα θα γύριζε στις αγορές; Όχι. Θα είχε πάλι πρόβλημα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Γιατί αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θέλουμε λεφτά για εμάς, αλλά για το χρέος. Άρα, πρέπει πάλι να λύσουμε το θέμα αυτό. Το θέμα το λύσαμε στις 21-2-2012 που καταλήξαμε σε βιώσιμο χρέος, αλλά ξαναχάλασε η πρόβλεψη γιατί η ύφεση ήταν μεγαλύτερη και βεβαίως επειδή εμείς είχαμε την επιμονή να πάμε σε εκλογές και ξανά σε εκλογές. Η ύφεση όμως ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που είχαν προβλέψει οι ίδιοι οι εταίροι μας.
 
·        Το κούρεμα του χρέους είναι λάθος έκφραση και όταν λέμε «κούρεμα του χρέους» μπορεί να καταλάβει ο Γερμανός ότι εννοούμε το διακρατικό δάνειο, ενώ εμείς δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε τις μεθόδους που έχω παρουσιάσει που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα για οποιονδήποτε Ευρωπαίο φορολογούμενο και οποιαδήποτε Βουλή.
 
Αυτά από την πλευρά Βενιζέλου!