Βίντεο 8 τούρκων αξιωματικών: Νέα πίεση της Άγκυρας προς την Αθήνα

Νέα πίεση φαίνεται να ασκεί η Άγκυρα προς την ελληνική κυβέρνηση μετα την διαρροή βίντεο με τη δράση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφερούν καλά ενημερωμένες πηγές στο Onalert, η διαρροή  δεν ειναι μόνο άλλη μια προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εκδοχή οτι οι οκτώ στρατιωτικοί έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν αλλά και μια προσπάθεια εκβιασμού όσον αφορά την επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών. 

Άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός οτι το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν εκδικαστεί το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών επισήμαιναν οι ίδιες πηγές. Πριν δύο μήνες ο τούρκος υφυπουργός Δικαιοσύνης επισκέφτηκε την Αθήνα και παρέδωσε στον υπουργό Σταύρο Κοντονή νέα στοιχεία για τους οκτώ αξιωματικούς.

Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τελεσίδικα ότι οι οκτώ δεν δύναται να εκδοθούν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και να μην λάβουν δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης το βίντεο περιλαμβάνει την δραστηριότητα στις 14,15 και 16 Ιουλίου όλων των κατηγορούμενων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Το ντοκουμέντο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενι Ακίτ έχει συμπεριληφθεί στο φακέλο της δικογραφίας που έχει το 22ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε: Τουρκία: Ύποπτη διαρροή βίντεο με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Τσαβούσογλου για 2 Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν επιθυμούμε παζάρι με την Ελλάδα

Πάντως αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του πριν 5 μέρες στον γερμανικό ενημερωτικό ιστότοπο ‘Zeit Online’ απέρριψε οποιοδήποτε ‘παζάρι’ με την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το περιστατικό διερευνάται από την τουρκική δικαιοσύνη για το αν ήταν λάθος ή έγινε από πρόθεση, ενώ απέρριψε οποιοδήποτε ‘παζάρι’ – όπως είπε – με την Ελλάδα για ένα τέτοιο θέμα.

Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που η Τουρκία θα κάνει πίσω σε δηλώσεις ή υπόσχεσεις. 

Ενδεικτική της στάσης της Τουρκίας ειναι και η ανάλυση του Νέιτ Σένκαν στο Foreign Policy με τίτλο «Η κράτηση ομήρων είναι η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας». Στην ανάλυση του Foreign Policy αναφέρεται πως η Δύση γνωρίζει τα κίνητρα της Άγκυρας, ωστόσο δεν αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους, και παραθέτει μια σειρά από περιστατικά τον τελευταίο χρόνο που αφορούν περιστατικά αξιοποίησης ομήρων εκ μέρους της Άγκυρας, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις της με τους δυτικούς.

Το άρθρο είναι διαφωτιστικό για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία σε παρόμοιες περιπτώσεις.