Βίτσας: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα periodico.gr και στους δημοσιογράφους Ιάσονα Πιπίνη και Αμαλία Κολονέλου, ανέφερε τα παρακάτω:

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση και τι κάνετε για αυτό;

Θεωρώ ότι έχοντας παρακολουθήσει όλη την ομιλία του Αμερικανού πρέσβη, μπορούμε να δούμε την επισήμανση του από πολλές πλευρές. Δεν την βλέπω από την πλευρά του πανικού ή της ανησυχίας άλλα του τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ενός ατυχήματος.

Από τη δική μας την πλευρά έχουμε πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε σε μια πολιτική στην οποία ήταν η Ελλάδα για κάποια χρόνια, ότι κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, αλλά συγχρόνως δεν είμαστε και ποτέ δεν ήμασταν σε μια επιθετικού χαρακτήρα πολιτική.

Είμαστε στην πολιτική ότι κάθε φορά που θα γίνεται παραβίαση θα την αντιμετωπίζουμε, κάθε φορά που θα υπάρχει μια τεχνητή ένταση θα την επισημαίνουμε και συγχρόνως θα διεθνοποιούμε κινήσεις οι οποίες θεωρούμε μέσα σε εισαγωγικά ότι πιθανά απειλούν την εθνική μας κυριαρχία αυτό είναι το ένα ζήτημα.

Τώρα τι ζητάμε με αυτή την επισήμανση: Έχουμε συμμάχους και μάλιστα κοινούς συμμάχους με τη γείτονα χώρα. Αυτό που ζητάμε είναι στα διεθνή fora να υπάρχει μια φωνή η οποία να λέει ότι υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο το οποίο πρέπει να σεβόμαστε και ότι υπάρχει και η κυριαρχία κράτους που πρέπει να σεβόμαστε. Αυτό στην ουσία δημιουργεί μείωση της πιθανότητας του οποιαδήποτε ατυχήματος.

Και θα ήθελα να βάλω και δυο διαστάσεις. Δεν έχει νόημα να επισημαίνεις μόνο το ατύχημα αλλά και το τι κάνεις μιας και μιλάς για ατύχημα και δεν μιλάς για δόλια δραστηριότητα. Άρα το ένα ζήτημα είναι αυτό. Δεύτερον, η ιδία η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πράξη να εφαρμόσει -έχω δει μια κάποια αλλαγή- την αντίληψη ότι τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας είναι ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και δεν αφορά μόνο αυτά τα ζητήματα των παραβιάσεων αλλά και τα ζητήματα του προσφυγικού και πάει λέγοντας.

Και το τρίτο, μέσα σε αυτή τη διαδικασία, σε σχέση με τους δανειστές, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει μια σειρά από δαπάνες, ιδιαίτερα στο ΥΕΘΑ, οι οποίες προέρχονται εκ του γεγονότος ότι έχεις πιθανή απειλή.

Το πιο απλό παράδειγμα: Όταν γίνει μια παραβίαση λέμε ότι εμείς την αντιμετωπίζουμε με αντίστοιχη αποτροπή. Αυτό, ανάμεσα στα άλλα, είναι κόστος. Δεν το βάζω πρώτο, αν θέλετε με μια έννοια το βάζω τελευταίο, αλλά το επισημαίνω.

Μιλήσατε για νηφαλιότητα και ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η πιθανότητα ενός ατυχήματος. Η δήλωση του κ. Καμένου ότι αν πατήσουν στα Ίμια οι Τούρκοι να δούμε πως θα φύγουν, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση;

Μην αντιμετωπίζετε τη δήλωση πέρα από το στυλ που έχει ο καθένας, μεμονωμένα. Πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο. Και τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις συγχρόνως.

Για εμάς δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και τα σύνορα μας είναι απαραβίαστα και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες με βάση το καθήκον που έχουν εκ του Συντάγματος να τα υπερασπιστούν.

Σε αυτή την γενική λογική εγώ θέλω να το βάλω. Και αν θέλετε, πάρτε τη λέξη που ανέφερα, νηφαλιότητα. Τι σημαίνει; Ότι με καθαρό μυαλό αναλύεις την κατάσταση.

Όταν αναλύεις την κατάσταση θα δεις ότι μια σειρά από παραβιάσεις και τεχνητές εντάσεις έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και η κατεύθυνση αυτή έχει να κάνει και με τα εσωτερικά της Τουρκίας, και όχι μόνο με το δημοψήφισμα. Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που είναι πληγωμένη από την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν πηγαίνω ακόμη παραπέρα… Με το τι συμβαίνει στα νότια και στα ανατολικά της σύνορα, και πως έστω και τεχνητά «χτυπάς το σαμάρι για να ακούσει άλλος», αυτό είναι το βασικό και πως αναλύεις πόσο πιθανή είναι η πραγμάτωση των όσων λέγονται.

Ψυχραιμία. Ψυχραιμία σημαίνει ότι κάνοντας αυτή την ανάλυση επεξεργάζεσαι πολλαπλά σενάρια για τα οποία φτιάχνεις και τα αντίστοιχα πλάνα.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Σημίτη έκανε λάθος κινήσεις το 1996 στη διαχείριση των γεγονότων στα Ίμια; Πάντως, αποφεύχθηκε μια πολεμική σύρραξη στο Αιγαίο.

Θα σας απαντήσω πολύ απλά. Ρωτήστε όποιον άνθρωπο φοράει στολή τι έγινε τότε και θα σας απαντήσει ότι ήταν μια κατάσταση υπερβολικής υποχωρητικότητας, με την οποία εγώ δεν συμφωνώ.

Δεν εννοώ ότι έπρεπε να γίνει πόλεμος, αλλά εννοώ, αντίθετα το απεύχομαι πλήρως και για τότε, το γεγονός ότι δεν υπήρχε η πολιτική κατά κύριο λόγο προετοιμασία, δεν μπορώ να μιλήσω για το αν υπήρχε η στρατιωτική προετοιμασία, αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης είναι τόσο πολύ δεδομένο που όποιος πάει στις εφημερίδες και στα μέσα της εποχής την καταλαβαίνει αμέσως.

Όταν αρχίζουμε και συζητάμε για ανέμους που θα πάρουν τη σημαία και μια σειρά από άλλα πράγματα, ακόμη και να γίνεται αυτό το γεγονός και οι αρμόδιοι υπουργοί να δίνουν συνεντεύξεις εκείνη την ώρα στην τηλεόραση και να μη σηκώνονται να φύγουν, καταλαβαίνετε ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία. Δεν λέω ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να είναι προετοιμασμένοι, δεν ήταν όμως.