«Βόμβα συναίνεσης» Αβραμόπουλου για το χρέος – Τι είπε

Μια »βόμβα» …χρέους έριξε ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας κ Δημήτρης Αβραμόπουλος λίγο πριν αποχωρήσει από το πόστο του για να αναλάβει ένα ιδιαίτερα βαρύ χαρτοφυλάκιο στην ΕΕ. 

<<Ολοι οι χειρισμοί που έγιναν από την πρώτη στιγμή για την αντιμετώπιση του (ελληνικού) χρέους ήταν σωστοί>> είπε στην τρόπον τινά αποχαιρετιστήρια συνάντησή του με τους διαπιστευμένους συντάκτες στην – επί πολλών θεμάτων  εισελθούσα –  συζήτηση που είχαν. 
Οι συναινετικού χαρακτήρα δηλώσεις – διαπιστώσεις του κ Αβραμόπουλο για τους χειρισμούς όσον αφορά το  χρέος αποτελούν εκ των πραγμάτων μια ισχυρή  »βόμβα» που τα »σκάγια» της  παίρνουν – θέλει δεν θέλει – τόσο τον σημερινό Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  και υπουργό Εξωτερικών κ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ Αντώνη Σαμαρά!

Για τον δεύτερο δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερα ισχυρή μνήμη για να θυμηθεί την οξύτατη κριτική που ασκούσε στον τότε Πρωθυπουργό κ Γιώργο Παπανδρέου για το σύνολο σχεδόν των χειρισμών του, άσχετο αν δεν παρουσίαζε επεξεργασμένη και δημοσιονομικά στοιχειοθετημένη εναλλακτική πρόταση. Κριτική που εκ των πραγμάτων δεν ασκεί τώρα- τουλάχιστον στον ίδιο ή σε παρόμοιο βαθμό , αφού πλέον είδε »από τα μέσα» τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπήρχαν τότε και αφού αναγκάστηκε να »μαζέψει» μετα από πιέσεις και της ΕΕ τα »Ζάππεια» κλπ. Άλλωστε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισαν τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος σύμφωνα με τη ίδια την εισηγητική του έκθεση στηρίζεται στα στοιχεία που πλέον όλοι αποδέχονται ως τα μόνα αληθή  που ουσιαστικά παραδέχεται  τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή και στον τομέα αυτό όπως φυσικά και τα σχετικά με τα θηριώδη ελλείμματα που άφησε.
Ωστόσο πιο »φρέσκια» είναι η αιχμή του κ Ευαγ Βενιζέλου όταν περίπου προ 10ημερου έκανε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου και των υποστηρικτών του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που εφαρμόζει και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας, τις οποίες η σημερινή ηγεσία προσπαθεί να διορθώσει». Με δυο λόγια η πολιτική του Παπανδρέου – σ.σ. για αντιμετώπιση χρέους, ελλειμμάτων κλπ κλπ- ήταν λανθασμένη και τώρα <<η σημερινή ηγεσία προσπαθεί να διορθώσει». Βεβαίως ξεχνά, λένε στελέχη του χώρου του ΠΑΣΟΚ,ότι και ο κ Βενιζέλο ήταν μέλος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και έχει μερίδιο και ευθυνών που τυχόν υπάρχουν όπως  και επιτυχιών, όπως πχ η μεγάλη διαγραφή χρέους το 2012 των 100 εκ ευρώ,PSI κλπ  . Διαγραφή βέβαια που στην Βουλή  είχε ψηφίσει και η ΝΔ
Η δήλωση Αβραμόπουλου  έρχεται να πει πολύ απλά – και ανεξάρτητα από τις πιθανές »διπλωματικές» αναδιατυπώσεις που μπορεί να ακολουθήσουν – ότι οι χειρισμοί Παπανδρέου ( και Παπαδήμου)  ήταν, όσον αφορά το χρέος, σωστοί… Και ο νοών νοήτω…