Χημικά Συρίας στη Κρήτη; Διευκρινήσεις αλλά όχι απαντήσεις από τη κυβέρνηση

Διευκρινίσεις αλλά όχι και πειστικές απαντήσεις για δημοσιεύματα που θέλουν το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία να καταστρέφεται «σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης», μετέφερε στη Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα κρητικής εφημερίδας, που σύμφωνα με τον κ. Μαριά έχει αναστατώσει την κρητική κοινωνία, η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως αποτελεί διογκωμένη παρουσίαση διαδικτυακής ανάρτησης του BBC, το οποίο ωστόσο είχε επικαλεστεί «πληροφορίες».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα χημικά έφυγαν από τη Λατάκεια και κατευθύνονται προς την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πολεμικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού και θα καταστραφούν πάνω στο πλοίο. Θα το δούμε -μπορεί και αυτό να προκαλεί πρόβλημα. Από κει και πέρα ωστόσο, και μέχρι να λέμε ότι ετοιμάζονται να ρίξουν τα χημικά στη Μεσόγειο και πως εμείς καθόμαστε και κοιτάμε, υπάρχει απόσταση. Ποιος από εμάς θα δεχθεί να πέσουν τα χημικά της Συρίας στη θάλασσα; Ποιος θα το δεχόταν;», αναρωτήθηκε η κ. Βούλτεψη.

Προηγουμένως, ο κ. Μαριάς είχε επικαλεστεί το δημοσίευμα κρητικής εφημερίδας και είχε αναφέρει πως «υπάρχει απόφαση να ποντισθούν τα επικίνδυνα χημικά υλικά μεταξύ Κρήτης και Ιταλίας σε διεθνή ύδατα». Απευθυνόμενος δε, στον παριστάμενο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτη, του είχε ζητήσει να επιληφθεί του θέματος, προκειμένου να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση για την αποτροπή της συνεπακόλουθης οικολογικής καταστροφής.
Σημειώνεται πως η κ. Βούλτεψη βάσισε (σύμφωνα με τα λεγόμενά της) την απάντησή της, σε πληροφορίες που της έδωσαν συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη. 

Διαβάστε ακόμη:

«Εφιάλτης» η καταστροφή χημικών της Συρίας ανοιχτά των Χανίων