Χημικά Συρίας στη Κρήτη: «Κίνημα» ευρωβουλευτών για να μην καταστραφούν στη Κρήτη

Να αλλάξει την απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας  στα δυτικά της Κρήτης ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 37 Ευρωβουλευτές των χωρών της Μεσογείου με πρωτοβουλία του κ. Σπύρου Δανέλλη από τους Σοσιαλιστές και του Ιταλού κ. Antonello Antinoro από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛK) .

 Όπως ανακοινώθηκε στην  συνέχεια της προ ημερών απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης και δεδομένης της σημαντικής περιβαλλοντικής απειλής για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, οι εν λόγω Ευρωβουλευτές με διακομματική ομάδα 37 Ευρωβουλευτών από Ελλάδα, Kύπρο, Ιταλία και Mάλτα, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προς την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Κάθριν Άστον.
 
Με την πρωτοβουλία αυτή ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και οι συνάδελφοί του από τις άλλες χώρες της Μεσογείου, ζητούν να μάθουν από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου :

– με ποια κριτήρια επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων,
– ποιες άλλες περιοχές είχαν επιλεγεί ως υποψήφιες για την πραγματοποίηση της εξουδετέρωσης,
– εάν έλαβαν υπόψη τον σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο για τη θάλασσα της Μεσογείου, δεδομένου ότι πρόκειται για μία κλειστή θάλασσα.
Ζητούν, ακόμα, την αλλαγή της περιοχής εξουδετέρωσης των χημικών όπλων, όχι μόνο για την προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου αλλά και της υγείας όλων των Ευρωπαίων πολιτών, που απειλείται με ολέθριες συνέπειες.
 
Ο κ. Σπύρος Δανέλλης δήλωσε σχετικά : «Είναι αδιανόητο για μία Ευρωπαϊκή Ένωση που αγωνίζεται να προστατέψει και να αξιοποιήσει τη δυναμική των θαλασσών της με οραματικές πολιτικές όπως η γαλάζια ανάπτυξη να συναινεί σε μία τέτοια απόφαση. Η Μεσόγειος θάλασσα αποτελεί έναν παγκόσμιο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό θησαυρό που οφείλουμε ως Ευρωπαίοι πολιτικοί και πολίτες να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Μαζί με τους συναδέλφους μου θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο δράσης προκειμένου να αποτρέψουμε την εφαρμογή μιας τόσο επισφαλούς και αδιαφανούς απόφασης».
 
Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:
«Λαμβάνοντας υπόψη:
– Την έγκριση , με την πρόσφατη προσχώρηση της Γερμανίας, του σχεδίου για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας , το οποίο ξεκίνησε την προκαταρκτική φάση εφαρμογής του, με την πρώτη μεταφορά φορτίου από το συριακό λιμάνι της Λατάκειας στις 7 Ιανουαρίου,
 - Ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει τέσσερις φάσεις :
1 ) Τη μεταφορά των τοξικών ουσιών, οι οποίες προέρχονται από 12 περιοχές της Συρίας, στο λιμάνι της Λατάκειας, υπό τον έλεγχο προσωπικού ρωσικής υπηκοότητας και χρησιμοποιώντας αμερικανικό κοντέινερ.
2 ) Την αποθήκευση των ουσιών σε δανικά και νορβηγικά φορτία, με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και με τη συνεργασία της Ρωσίας που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια.
3 ) Τη μεταφορά σε ιταλικό λιμένα μέσω δανικών ( Ark Futura ) και νορβηγικών πλοίων.
4 ) Τη μεταφορά των επικίνδυνων χημικών ουσιών σε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο ( MV Cape Ray ), με επακόλουθη απομάκρυνση των χημικών ουσιών μέσω υδρόλυσης και στη συνέχεια βύθιση τους σε διεθνή ύδατα, στο κέντρο του Ιονίου, μεταξύ Κρήτης, Λιβύης , Σικελίας και  Μάλτας, η οποία προβλέπεται να λάβει χώρα στο τέλος του Ιανουαρίου.
Ρωτά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου :
– Ποια κριτήρια και ποιες αξιολογήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιλεγεί η συγκεκριμένη τοποθεσία για την εξουδετέρωση;
– Ποιες άλλες τοποθεσίες, πέραν της Μεσογείου Θάλασσας , έχουν θεωρηθεί ως πιθανές υποψήφιες για την πιο πάνω εξουδετέρωση;
– Αν δεν θεωρεί  πιθανές τις καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το οικοσύστημα των θαλασσών και των χωρικών υδάτων, δεδομένου ότι η Μεσόγειος Θάλασσα, παρά το γεγονός βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, είναι μια κλειστή θάλασσα;
– Εάν μπορεί να αλλάξει την τοποθεσία που επελέγη για την εξουδετέρωση , προκειμένου να διατηρηθεί όχι μόνο το ίδιο το οικοσύστημα αλλά κα η υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών της περιοχής της Μεσογείου και πέραν αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές συνέπειες αυτής της απόφασης;»

 Διαβάστε ακόμη:

Μεταξύ Κρήτης Μάλτας Ιταλίας η καταστροφή των χημικών της Συρίας – Όλο το σχέδιο