ΥΕΘΑ: «Η αγορά των F-35 έχει κλείσει – Είμαστε πολλά χρόνια μπροστά από την Τουρκία στην αεροπορική ισχύ»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι είναι εμφανής η διαφορά στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να «εκμεταλλευτεί» αυτήν την ευκαιρία, στην εκπομπή του MEGA, Live News, του Νίκου Ευαγγελάτου.

«Δεν υπερφιλοφοξούμε, αλλά πρέπει να δείξουμε την πρόθεσή μας για διάλογο και βελτίωση των σχέσεων», δήλωσε ο ΥΕΘΑ. Τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, στην «αλλαγή στάσης» της Άγκυρας προς την Αθήνα.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει χωρίς εξωτερική οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στις 4 Απριλίου θα επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της νότιας Τουρκίας, συνοδεία του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν πάω στην Τουρκία για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας, αλλά για να εκπέμψουμε ένα μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία και να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους Τούρκους πολίτες», πρόσθεσε.

Τι είπε για τα εξοπλιστικά προγράμματα 

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει μεγαλύτερο επίπεδο αποτροπής», τόνισε ο ΥΕΘΑ, μιλώντας για τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η αγορά των F-35 είναι τελειωμένη υπόθεση. Έχει κλείσει. Και από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και από την μεριά των ΗΠΑ», δήλωσε για την αγορά των αμερικανικών stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Τα πρώτα αεροσκάφη θα φθάσουν το 2028-2029, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει 20 με 24 αεροσκάφη, όπως ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος. Ο Υπουργός τόνισε τον ρόλο που θα παίξουν τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, κυρίως η ανταλλαγή δεδομένων, στις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

«Παράλληλα, θα πρέπει η Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει υποδομές για να υποστηρίξει αυτά τα αεροσκάφη».

Θα πάρει F-16 η Τουρκία;

Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία θα πάρει τελικά τα F-16 από τις ΗΠΑ και θα αναβαθμίσει τον στόλο των ήδη υπάρχοντων αεροσκαφών, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι παρ’όλο που η Άγκυρα βλέπει θετικές τις εξελίξεις, υπάρχουν «δυνατές φωνές» στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπως του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που δημιουργούν αμφιβολίες για την απόκτησή τους. 

«Το σημαντικό είναι ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 και δεν είναι σίγουρο ακόμα αν θα πάρει τα F-16, η Ελλάδα πήρε τα Rafale, έχει ήδη αναβαθμίσει τον δικό της στόλο F-16 στην έκδοση Viper και έχει ήδη ‘κλείσει’ την αγορά των μαχητικών πέμπτης γενιάς.»

«Είναι φανερό ότι είμαστε πολλά χρόνια μπροστά από την Τουρκία σε θέματα αεροπορικής ισχύος», τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Δείτε την συνέντευξη του ΥΕΘΑ στον Νίκο Ευαγγελάτο: