ΥΕΘΑ: Μεταβαίνει στην Λευκωσία με την κυπριακή ΑΟΖ στην κορυφή της ατζέντας

Μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου και θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις σχετικά με την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ενώ θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σημαντικές συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του κ.Σάββα Αγγελίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και πρωτοβουλίες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στα χωρικά ύδατα της, θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ενώ στην διήμερη επίσκεψή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επισκεφτεί την ΕΛΔΥΚ.

Οι αλλαγές και οι προτεραιότητες

Ειδικότερα, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι θα ενημερώσει τον ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλο σχετικά με την συνεργασία των υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας και του ΓΕΕΦ με το ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι αυτή την φορά δεν θα γίνει το καθιερωμένο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, που είχε συνέλθει τελευταία φορά τον Μάιο του 2019, αλλά «θα τρέξουμε κάποια θέματα, τα οποία μας απασχολούν στο πλαίσιο αυτού του Συμβουλίου».

Ειδικότερα, ο Κύπριος ΥΠΑΜ προσέθεσε ότι: «Θα γίνει ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με αυτές. Θα ανταλλάξουμε απόψεις επί αυτού και θα ακούσουμε τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για αυτό το θέμα».

Το πρόγραμμα επίσκεψης ΥΕΘΑ στην Κύπρο

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας θα φτάσει στο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου κατά τις 5 μ.μ. σήμερα το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Άμυνας και το κρίσιμο τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου και Αγγελίδη, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ θα παραστεί στη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και στο τρισάγιο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στο «Πανόραμα Αγνοουμένων» στα Πυργά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα δώσει το παρών του στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Ο ΥΕΘΑ θα επισκεφτεί τα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα καταθέσει στεφάνι και στη συνέχεια θα παραστεί στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που θα γίνει στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτήριου Σταυριανάκου της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα, όπου θα μιλήσει.

Φωτογραφία αρχείου Intime News