ΥΕΘΑ: Τι απάντησε για την αποκατάσταση των ζημιών στο Α/Τ «Βέλος»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ.Νίκος Δένδιας, απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση για το αντιτορπιλικό «Βέλος».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, έκανε ερώτηση στον ΥΕΘΑ με θέμα την άμεση ανάγκη προστασίας για το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα Α/Τ «Βέλος», το οποίο υπέστη ζημιές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας.

Η απάντηση ΥΕΘΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) άμεσα απέστειλε στη Θεσσαλονίκη Αξιωματικό ναυπηγό υπηρεσίας, ο οποίος αφίχθη στη Θεσσαλονίκη τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 και εκτέλεσε σχολαστικό, επιτόπιο έλεγχο του σκάφους, αξιολόγησε τη φύση και την έκταση των ζημιών, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι εξ’ αυτών, ουδείς κίνδυνος υφίσταται για την ασφάλεια του πλοίου, ενώ επιπλέον προσδιόρισε τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης.

Ταυτόχρονα με τις ως άνω ενέργειες, εξειδικευμένη ιδιωτική επιχείρηση και συγκεκριμένα το Ναυπηγείο Μακεδονίας, που είχε κληθεί με μέριμνα του προσωπικού του πλοίου, εκτέλεσε λεπτομερή έλεγχο των ζημιών και με τη σύμφωνη γνώμη του Αξιωματικού ναυπηγού, πρότεινε τις αναγκαίες εργασίες επισκευής, δυνάμενες να αναληφθούν στο σύνολό τους επί του σκάφους, στη θέση που βρίσκεται επί του παρόντος, δηλαδή ασφαλώς παραβεβλημένο στο κρηπίδωμα Κ-5, εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης, όπου και μεταφέρθηκε με ρυμουλκό την επόμενη ημέρα για περισσότερη ασφάλεια.

Οι ανωτέρω εργασίες ξεκίνησαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, βάσει συναφούς σύμβασης, εκτελέστηκαν με τα προβλεπόμενα για θερμές εργασίες μέτρα ασφαλείας, με ευθύνη του αναδόχου και τη συνεχή επίβλεψη προσωπικού του πλοίου, σύμφωνα με τη εν ισχύ νομοθεσία και τις τεχνικές προδιαγραφές του ΠΝ, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 και διενεργήθηκε επιθεώρηση από ναυπηγό.

Μετά την ανωτέρω ολοκλήρωση των ενεργειών αποκατάστασης και την εξασφάλιση του αξιόπλοου, το πλοίο θα επιστρέψει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για εκτέλεση δεξαμενισμού και προγραμματισμένης περιοδικής συντήρησης.

Περαιτέρω βρίσκεται σε επιτελική επεξεργασία από πλευράς ΠΝ εισήγηση αναφορικά με την οριστική πρόταση κατάλληλης θέσης ελλιμενισμού του πλοίου. Τέλος, πάγια μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) αποτελούν η ασφάλεια, η συντήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Φωτογραφίες αρχείου EUROKINISSI