ΥΕΘΑ: Τι απάντησε για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα: «Χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για την επιμόρφωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αρχικά τόνισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.4361/2016 (A΄10), κωδικοποιήθηκαν όλα τα είδη αδειών που δικαιούται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), προκειμένου να περιληφθούν σε μια ενιαία Υπουργική Απόφαση.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Με την ανωτέρω ρύθμιση εξασφαλίζεται ασφάλεια δικαίου και διακλαδική ενιαία εφαρμογή ενός ευαίσθητου τομέα της εργασιακής υπόστασης του προσωπικού, ενώ καθίσταται προσιτή η ενημέρωση για τα δικαιώματα του. Επιπλέον, κατά τις διατάξεις της ισχύουσας Κοινής Απόφασης ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ, υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/6-9-2016 (Β΄2808), δεν υφίσταται πρόβλεψη για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για την συμμετοχή των στελεχών σε επιμορφωτικά σεμινάρια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), τα οποία πραγματοποιούνται μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης».

Ο ΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι «κάθε στέλεχος έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής σε έως δύο (2) τίτλους επιμορφωτικών προγραμμάτων του ΙΝΕΠ ανά επιμορφωτική περίοδο και συνολικά έως τρία (3) προγράμματα ετησίως, σύμφωνα με τις ισχύουσες υπηρεσιακές διαδικασίες. Περαιτέρω, σύμφωνα με το ΠΔ 57/2007 (Α’ 59), η συμμετοχή των στελεχών στα προγράμματα είναι υποχρεωτική, εφόσον επιλεγούν, και συνεπάγεται την αποδέσμευσή τους από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα καθ’ όλη τη διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος, απαλλάσσοντάς τους από τις λοιπές υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις».

Ποια τα βήματα που θα ακολουθήσει το ΥΠΕΘΑ

«Ως εκ τούτου», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, επί του παρόντος εκτιμάται ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει το σύνολο των δικαιούμενων αδειών στρατιωτικού προσωπικού, καλύπτει το συγκεκριμένο αντικείμενο, καθόσον στο προσωπικό που συμμετέχει, οικεία βουλήσει, σε επιμορφωτικά προγράμματα του ΙΝΕΠ, παρέχονται από την Υπηρεσία διευκολύνσεις που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των εκπαιδευομένων, απαλλάσσοντάς τους μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα».

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα όμως από αυτό, και με δεδομένο ότι η παραπάνω μνημονευθείσα Κοινή Απόφαση ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ πρόκειται να τροποποιηθεί, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ θα εξετασθεί η σκοπιμότητα υιοθέτησης εκπαιδευτικής άδειας για επιμορφωτικούς σκοπούς εν γένει. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας για την εκπαίδευση και την διαρκή ανάγκη για την επιμόρφωση των στελεχών του, έχει ανανεώσει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το ΕΚΔΔΑ για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντικείμενα που είναι άκρως επωφελή για την Στρατιωτική Υπηρεσία».