ΥΕΘΑ: Τι απάντησε για τον μισθό των στρατιωτών και τα οδοιποιρικά έξοδα

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής κα Αγγελική Αδαμοπούλου, με θέμα τον μισθό του απλού στρατιώτη στη Ελλάδα συγκριτικά με στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας αρχικά ότι οι αρμοδιότητες για την εν γένει πολιτική παροχών ανήκουν στη αποκλειστικότητα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς δίνει τις γενικές κατευθύνσεις και εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, την εκάστοτε εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Ανεξάρτητα από αυτό, από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), βούληση και προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση προβλημάτων κυρίως των ευπαθών κατηγοριών στρατευσίμων και η αποτροπή φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και για το λόγο αυτό προβάλλει σχετικές προτάσεις βελτίωσης.

Σε κάθε περίπτωση η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), υπό στοιχεία Αρ.2/74840/0022/24-1-2003 (Β΄91) που διέπει τις αποδοχές των οπλιτών προβλέπει μηνιαία παροχή ύψους 8,80€ έως 11,15€ το μήνα, κατά περίπτωση και ανάλογα με τον κατεχόμενο βαθμό, δηλαδή Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες ή Υπαξιωματικοί, η οποία πράγματι έχει καθαρά συμβολικό, εθιμικό και επιβοηθητικό χαρακτήρα για την κάλυψη στοιχειωδών μηνιαίων προσωπικών εξόδων.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης βούλησης του ΥΠΕΘΑ, όπως αυτή προαναφέρθηκε, υπήρξε μέριμνα για τους οπλίτες που χρήζουν εισοδηματικής ενίσχυσης. Οι κατηγορίες αυτές λαμβάνουν αυξημένη παροχή, ύψους 35,00€ έως 235,00€ περίπου, η διαβάθμιση της οποίας έχει γίνει με οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια. Παρά ταύτα, είναι πράγματι αποδεκτό ότι το ύψος των δικαιούμενων, από όλες τις κατηγορίες οπλιτών, παροχών είναι πολύ χαμηλό και για το λόγο θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναμόρφωσή τους.

Όμως, η αποδοχή τυχόν προτεινόμενων ρυθμίσεων και η πολιτική που θα εφαρμοστεί ανήκει στην αποκλειστικότητα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά θεωρούμε ότι υπό τις τρέχουσες
δημοσιονομικές συνθήκες τα περιθώρια για περαιτέρω μέριμνα και πρόνοια, μάλλον,
είναι περιορισμένα.

Οι αποζημιώσεις και τα οδοιπορικά των στρατιωτών

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αποζημίωσης των μετακινήσεων των στρατευσίμων, οι δαπάνες κίνησης των στρατευσίμων και εφέδρων, σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν.3421/05 (Α΄302), βαρύνουν το Δημόσιο στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ο αριθμός των ΚΕ, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησής τους, το μέσο ταξιδιού, οι θέσεις τις οποίες δικαιούνται όσοι ταξιδεύουν με αυτές και οι λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, καθορίζονται με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Εν προκειμένω, στην τελευταία ΚΥΑ, υπό στοιχεία Φ.800/23/88906/Σ.15217/ 20-12-21 (Β΄6003), προβλέπονται τα παρακάτω:

– Η χορήγηση μίας (1) ΚΕ μετ’ επιστροφής, στους οπλίτες, στους Εφέδρους Αξιωματικούς και τους ΔΕΑ κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων (4) ημερών για ένα μόνο τόπο προορισμού της επιθυμίας τους, με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης.

– Στους οπλίτες, στους Εφέδρους Αξιωματικούς και τους ΔΕΑ, που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ χορήγηση μίας (1) ΚΕ μετ’ επιστροφής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων (4) ημερών, για ένα μόνο τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής μετακίνησης.

Οι μετακινήσεις των οπλιτών

Περαιτέρω, οι υπηρεσιακές μετακινήσεις των στρατευμένων και ΔΕΑ υλοποιούνται με υπηρεσιακά μέσα ή με χορήγηση ΚΕ. Για τις μη υπηρεσιακές μετακινήσεις τους, το ΥΠΕΘΑ έχει επιτύχει την παροχή εκπτώσεων επί της κανονικής τιμής των εισιτηρίων για το σύνολο σχεδόν των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου (ακτοπλοϊκό, σιδηροδρομικό και οδικό συγκοινωνιακό δίκτυο).

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, με συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΕΘΑ και στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για τους οπλίτες, για το έτος 2022, βρίσκονται σε ισχύ σχετικές συμβάσεις για δωρεάν μετακινήσεις των υπηρετούντων οπλιτών με τις αστικές συγκοινωνίες, χωρίς την καταβολή κομίστρου, στις πόλεις Αλεξάνδρειας, Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Νάουσας, Πάτρας, Στεφανοβικείου καθώς και Χανίων με τους οικείους συγκοινωνιακούς φορείς, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ισχύ ΚΥΑ για τις μετακινήσεις των οπλιτών στις περιφερειακές ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης για το έτος 2022.