ΥΕΘΑ: Χοντρή πατάτα των Τούρκων να μην παραδεχτούν ότι έκαναν παραβίαση

Στο περιστατικό της 25ης Μαρτίου αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης όταν, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης τσίπρας, τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο με το οποίο μετέβαινε στο Αγαθονήσι. Δήλωσε, ότι οι κινήσεις αυτές είναι πάγιες τακτικές της Τουρκίας καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους κατεστημένο με αυτές τις ενέργειες.  Χαρακτηριστικά, είπε πως η κίνηση των Τούρκων να ανασκευάσουν και να πουν ότι ουδέποτε παρενόχλησαν το ελληνικό ελικόπτερο είναι χοντρή πατάτα.

Δείτε στο Βίντεο τι δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Και σα να μην έφταναν αυτά οι Τούρκοι εισήλθαν και σήμερα στο FIR Αθηνών όπου προέβησαν σε 43 παραβιάσεις του FYR Αθηνών με την ελληνική πλευρά να τα αναχαιτίζει κατά πάγια τακτική.

Συγκεκριμένα, 6 σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά 8 F-16 και 4 F-4 προέβησαν σε οκτώ παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές. σημειώθηκε εμπλοκή. Παράλληλα 8 από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 (4x2F-16 & 2x2F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 12

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 8

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 42

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 4

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

1. 1 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησε ένα ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 την 12:20 άνωθεν ν. Φαρμακονήσι στα 25.000 ft.

2. 2 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ένα ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 την 13:16 άνωθεν ν. Φαρμακονήσι στα 4.500 ft και την 13:19 άνωθεν ν. Αγαθονήσι στα 18.000 ft.

3. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.