Εκατομμύρια πίσω από τη διαμάχη ΥΕΘΑ και δήμου Ζωγράφου για την έκταση κοιμητηρίου

Το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου είναι εδώ και πολύ καιρό στην επικαιρότητα. Η αξιοποίηση της περιουσία του απασχολεί όπως είναι φυσικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες και ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και θέματα που ήταν σε ύπνωση χρόνια, επανέρχονται και επανακαθορίζεται η στρατηγική αντιμετώπιση τους με προφανείς στόχους την τακτοποίηση και την εισροή εσόδων στα ταμεία του .

Ένα από τα θέματα που εκκρεμεί είναι και η έκταση του Κοιμητηρίου Ζωγράφου. Με το ΝΔ.303/1974 (ΦΕΚ 36Α΄/11-2-1974), το ΥΠΕΘΑ κατέστη κύριος εκτάσεων συνολικού εμβαδού 105.902τμ, επί των οποίων δημιουργήθηκε το Κοιμητήριο Ζωγράφου. Από την έκταση αυτή τμήμα εμβαδού 22.900τμ, παραχωρήθηκε για χρήση από το ΥΠΕΘΑ στον Δήμο Ζωγράφου, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα συνολικού 83.002 εμβαδού κατέχονται έκτοτε αυθαίρετα από το Δήμο Ζωγράφου.

Το ΥΠΕΘΑ σήμερα είναι ουσιαστικά ιδιοκτήτης ολόκληρης της έκτασης μια που τα παραχωρητήρια κατέστησαν άκυρα, καθώς δεν τηρήθηκε ο βασικός όρος της απαγόρευσης της εμπορικής εκμετάλλευσης του Κοιμητηρίου. Ο Δήμος Ζωγράφου κατ’ επανάληψη προέβηκε αυθαίρετα και παράτυπα σε πώληση οικογενειακών τάφων, χωρίς να είναι ο κύριος της έκτασης, ενώ στην πορεία κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται εμπορικά το parking στην είσοδο του Κοιμητηρίου.

Η παράνομη αυτή εμπορική εκμετάλλευση αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Δήμου Ζωγράφου , ενδεικτικό είναι ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου του 2012 , υπάρχει αναφορά εσόδων από το κοιμητήριο που ξεπερνούν τα 7.500.000€.

Ο Δήμος Ζωγράφου σαφώς και γνωρίζει πως η έκταση δεν του ανήκει και στην προσπάθεια του να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα , προβαίνει σε δημοσιεύματα πως δήθεν ο Στρατός θέλει να το κάνει πεδίο βολής , πως το ΥΠΕΘΑ ευθύνεται που δεν έχει κατασκευασθεί το αποτεφρωτήριο (που μάλιστα δεν είναι στην έκταση ιδιοκτησίας ΥΠΕΘΑ) και άλλα. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη ο Αντιδήµαρχος Πολεοδοµίας και Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Ελεύθερων Χώρων, Ζωγράφου , παραδέχεται πως η έκταση δεν ανήκει στο Δήμο και γίνονται προσπάθειες τακτοποίησης του Θέματος 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΘΑ από αρχές Οκτωβρίου έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών αφενός για την οριστική τακτοποίηση της ιδιοκτησίας του και αφετέρου της διεκδίκησης μέσω δικαστικής οδού των αναλογούντων ποσοστών από την εκμετάλλευσης της έκτασης από τον Δήμο Ζωγράφου που σύμφωνα με τους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 150.000.000€ .