ΥΠΕΘΑ: «Έφοδος» σε στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο – Ο λόγος της επίσκεψης

Στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο ΥΠΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται για τη τρίτη επίσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ μέσα σε λίγες ημέρες, γεγονός που αρκετοί επιχειρούν να το συνδέσουν με σενάρια κινητικότητας και επιφυλακής των ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Σενάρια που απέχουν από τη πραγματικότητα, καθώς όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές στο OnAlert, τους τελευταίους μήνες, με τις επιχειρήσεις στη Β. Συρία, η Τουρκία έχει αποσύρει μέρος των δυνάμεων της από τη περιοχή του Έβρου.

Δεν υπάρχει επομένως κανένα ζήτημα κινητικότητας στον Έβρο. Αντιθέτως, το θέμα των μεταναστευτικών ροών και η πρόσφατη συνεργασία συνοριοφυλάκων και Στρατού στον έλεγχο και τη φύλαξη των συνόρων είναι ο λόγος των τελευταίων επισκέψεων του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή και του αρχηγού ΓΕΣ , αντιστράτηγου Γιώργου Καμπά και σήμερα του ΥΠΕΘΑ, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές στο OnAlert, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν μειωθεί αρκετά οι ροές στον Έβρο χάρη στην καλύτερη επίβλεψη των περασμάτων του ποταμού που επιτυγχάνεται με τις κοινές περιπολίες Αστυνομίας και Στρατού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «την τελευταία εβδομάδα οι ροές μειώθηκαν κατά 80%. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περνούσαν το ποτάμι 50 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τη τελευταία εβδομάδα οι μετανάστες δεν ξεπερνούν τους 7-8».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο έλεγχος των συνόρων θα είναι αποτελεσματικότερος το επόμενο διάστημα με την ενίσχυση μέσων και επιπλέον προσωπικού στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού συντονιστή για το Μεταναστευτικό. Όπως υποστηρίζουν, η τοποθέτηση περισσότερων θερμικών καμερών, τα εμπόδια που τοποθετεί το Μηχανικό του Στρατού στα περάσματα του ποταμού και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των αρχών, που αναμένεται να έχει ο επιτελικός ρόλος του Ενιαίου Φορέα, θα μειώσουν σημαντικά τις ροές στον Έβρο, όπου τελευταία όπως και στα νησιά παρουσιαζόταν μεγάλη αύξηση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς

Φωτο Αρχείου