ΥΠΕΘΑ: Συνάντηση γενικού διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων με τον πρέσβη της Σουηδίας

Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν και στην πρόσφατη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία σε χώρες της Βαλτικής, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του γενικού διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου με τον πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, έγινε εκτενής αναφορά στις πιθανές επιπτώσεις που θα προκαλέσει μία νέα κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε συμβεί τον Μάρτιο του 2020 στην περιοχή του Έβρου.

Ο δρ. Μπαλωμένος επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω της γεωγραφίας της καλείται να διαφυλάξει τα εθνικά και συγχρόνως ευρωπαϊκά σύνορα και τόνισε ότι, απαιτείται συντονισμός ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη από τρίτους δρώντες. Τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας, κατέδειξαν την αναγκαιότητα κατάλληλης προετοιμασίας αντιμετώπισης υβριδικών απειλών και ο δρ. Μπαλωμένος επισήμανε την ανάγκη επιχειρησιακής αξιοποίησης ενός μοντέλου ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους με παράλληλη ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρατών-μελών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία υιοθετώντας υβριδικές τακτικές συνεχίζει να προωθεί τον αναθεωρητισμό της.

Ακόμη συζητήθηκαν νέες προοπτικές για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Σουηδίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. κοινή συμμετοχή σε προγράμματα PESCO).

Πηγή φωτο: Facebook