ΥΦΕΘΑ σε Αποστολάκη: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα «σενάρια» για κενά στην ελληνική αεράμυνα και αποσύρσεις οπλικών συστημάτων

Στο πλαίσιο επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης έθεσε ερώτημα προς τον ΥΦΕΘΑ αναφορικά με τον κίνδυνο της σταδιακής αποδυνάμωσης της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κάτι στο οποίο ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης απάντησε, λέγοντας αρχικά ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αποδυνάμωσης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας».

Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκης απηύθυνε στον ΥΦΕΘΑ δύο ερωτήματα:

1. Αν το στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποσύρθηκε από τα νησιά για να αποσταλεί στην Ουκρανία, έχει αντικατασταθεί με άλλο αντίστοιχο, ίσης επιχειρησιακής ικανότητας.

2. Αν, δεδομένου του νέου ανοίγματος διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των γνωστών θέσεων της Τουρκίας για το Αιγαίο, θα συνεχιστεί η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που αφαιρείται από τις δυνατότητες άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι κάθε ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, και αυτό αφορά είτε την απόσυρση είτε την μετακίνηση ή ακόμα και την αναδιάταξη μέσων και δυνάμεων, γίνεται πάντα με γνώμονα την αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας και σε καμία περίπτωση την αποδυνάμωσή τους» και στη συνέχεια υπογράμμισε πως:

«Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφθώ το σύμπλεγμα της Μεγίστης, επισκέφτηκα και τις μικρονήσους Ρω και Στρογγύλη και μπορώ να σας πω ότι ίσα-ίσα οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας συνεχώς, ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δυναμώνουν και δεν αποδυναμώνονται. Αναφέρομαι και σε αριθμό δυνάμεων και σε επίπεδο υποδομών. Άρα, σε καμία περίπτωση -ειδικά όταν μιλάμε για το ανατολικό Αιγαίο,  δεν μπορούμε να μιλήσουμε όχι μόνο για αποστρατικοποίηση αλλά για ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας σε αυτές τις περιοχές».

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας

Ο ΥΦΕΘΑ σημείωσε, επίσης, ότι τα περί αποσύρσεων οπλικών συστημάτων και κενών στην ελληνική αεράμυνα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εξήγησε, δε, ότι τα όπλα ρωσικής προέλευσης, στην ουσία η διακρατική συμφωνία, για την τεχνική υποστήριξη των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και ΟSA AK τελεί εν ισχύ «βεβαίως, υπό τους περιορισμούς των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε αυτές τις περιπτώσεις».

Συγκεκριμένα είπε ότι «όσον αφορά στην υλοποίηση – ανανέωση των συμβάσεων για τη συνεχεία υποστήριξης στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν συναφθεί με την Ρωσική Ομοσπονδία, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η JSC ROSOBORONEXPORT, επίσημος κρατικός διαμεσολαβητής της Ρωσίας για την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και αντισυμβαλλόμενος του Ελληνικού Δημοσίου».

Ακόμη, επεσήμανε ότι η δέσμευση της Ελλάδας είναι συνέχιση παροχής στήριξης προς τον ουκρανικό λαό, τόσο σε διμερές όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, γιατί «είναι και ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο». Προηγουμένως, ο κ. Αποστολάκης είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες και οι συνασπισμοί στους οποίους ανήκουμε μας επιβάλλουν να είμαστε υποστηρικτές και προστάτες όλων όσοι δέχονται επιθέσεις, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της ασφάλειας των χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθετήθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία για την εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των συστημάτων TOR-M1 και OSA-AK είναι σε ισχύ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Eurokinissi