ΥΦΕΘΑ: Στις εκδηλώσεις μνήμης των Πεσόντων Αεροπόρων στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας [pics]

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ), κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, την Ελληνική Κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Πεσόντες Αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, Ανθυποσμηναγό Κωνσταντίνο Κοντογιώργο, Αρχισμηνία Ευάγγελο Σταθόπουλο, Σμηνία Βασίλειο Κουρκούτα και Σμηνία Ευστάθιο Τσίγκα, που διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, στο λόφο Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο.

Ο ΥΦΕΘΑ παρέστη στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη των πέντε Πεσόντων Αεροπόρων, πραγματοποίησε με συγγενείς των ηρωικών στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα και τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Κωνσταντίνο Κελλάρη (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ) τα αποκαλυπτήρια προτομών των Ιπτάμενων Αεροπόρων Αρχισμηνία Ευάγγελου Σταθόπουλου, Σμηνία Βασίλειου Κουρκούτα και Σμηνία Ευστάθιου Τσίγκα και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των ηρώων.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφικού υλικού και πρωτότυπων ιστορικών τεκμηρίων με θέμα «Μικρά Ασία – Μνήμες Ιστορικές», η οποία φιλοξενείται στο Αίθριο του Δημαρχείου Θέρμου.

Στον ΥΦΕΘΑ απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο Θέρμου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης του Θέρμου, για την προσφορά του κατά τα τελευταία τρία χρόνια στα θέματα διαχείρισης κρίσεων.

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Αθανάσιος Μωραΐτης (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων) και Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ.κ. Ιερόθεος, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος και Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων.

Και οι πέντε «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος

-Ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, κατέπεσε με το αεροσκάφος του κοντά στον Αγ. Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών, στις 18 Ιουνίου 1992.

-Ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, σκοτώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1988, όταν το αεροσκάφος του, χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένης άσκησης εναερίου μάχης.

-Ο Αρχισμηνίας Ευάγγελος Σταθόπουλος, έχασε τη ζωή του στις 10 Μαΐου 1948, εκτελώντας πολεμική αποστολή στην περιοχή των Γρεβενών, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και συνετρίβη κατά την προσπάθεια αναγκαστικής προσγείωσης.

-Ο Σμηνίας Βασίλειος Κουρκούτας, σκοτώθηκε στις 25 Μαΐου 1943, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής του στην Αίγυπτο, όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε στο έδαφος και κάηκε μαζί του.

-Ο Σμηνίας Ευστάθιος Τσίγκας, χάθηκε στις 9 Ιουνίου 1942, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής, όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη σε περιοχή της Νότιας Ροδεσίας.

Δείτε τις φωτογραφίες: