ΥΦΕΘΑ: Τι είπε για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στα ΑΣΕΙ

Στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ΜΠΣ) στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), καθώς και στα τρέχοντα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών των σχολών, αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα: «Οι διδακτορικές διατριβές ως πανεπιστημιακή έρευνα και ως στοιχείο αναβάθμισης, εγχώριας αλλά και διεθνούς διάκρισης των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ)».

Όπως ανέφερε στην απάντηση του:

-Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.3187/2003 (Α΄ 233), τα ΑΣΕΙ μπορούν να διοργανώνουν από κοινού με Πανεπιστήμια, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και να διεξάγουν επιστημονική έρευνα σε τομείς ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

-Σύμφωνα με το άρθρο 4 του εν λόγω νόμου, προβλέπεται, με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από κοινή πρόταση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας & Θρησκευμάτων, εισήγηση του οικείου ΑΣΕΙ και γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (ΣΑΑΣΕ), να οργανώνονται, λειτουργούν, συγχωνεύονται, μετονομάζονται ή καταργούνται ΠΜΣ σε θέματα Στρατιωτικής, Ναυτικής και Αεροπορικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λειτουργικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής ‘Αμυνας της χώρας.

Τα εν λόγω ΠΜΣ οργανώνονται είτε αυτοδύναμα από τα ΑΣΕΙ, είτε από τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τα ΑΣΕΙ, είτε από τα ΑΣΕΙ σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Για τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, την αρμοδιότητα χορήγησης των μεταπτυχιακών τίτλων έχουν τα πανεπιστήμια, εκτός εάν άλλως ορίζεται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης 3ου κύκλου σπουδών (διδακτορικές σπουδές) στα ΑΣΕΙ.

Όσον αφορά στα τρέχοντα ΜΠΣ

Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων λαμβάνουν χώρα τα 3 ΠΜΣ:

-Αυτόνομο ΠΜΣ «Κρυπτογραφία, Ασφάλεια και Συστήματα Πληροφοριών»,

– Διατμηματικά ΠΜΣ, σε συνεργασία ΣΣΕ με το Πανεπιστήμιο Κρήτης), με τίτλους «Ευφυή Συστήματα» και «Επιχειρησιακή Έρευνα και Λήψη Αποφάσεων»,

Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), ήδη διενεργείται από κοινού με το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στη «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία» από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Τμήμα Ναυτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων», ενώ εξετάζονται διαρκώς νέες ευκαιρίες ανάλογης συνεργασίας με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς,

Τέλος η Σχολή Ικάρων (ΣΙ), προσφάτως υπόγραψε Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη λειτουργία Κοινού ΠΜΣ με τίτλο «Ασφάλεια και Άμυνα / Security and Defense», με προσδοκώμενη έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2022-23.