ΥΦΕΘΑ: Τίμησε την επέτειο 75 ετών από την ίδρυση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών [pics]

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς παραβρέθηκε χθες Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, στην επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 75 ετών από την ίδρυση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (ΜΤΜ), η οποία διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας

Κατά την εκδήλωση τελέστηκε Δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας Αντισμήναρχο (Ι) Ηλία Βελούδο, στατική έκθεση αεροσκαφών της 355 ΜΤΜ, καθώς και επίδοση αναμνηστικών σε διατελέσαντες Διοικητές της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο ΥΦΕΘΑ εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Έχουν περάσει τα τρία τέταρτα ενός ολόκληρου αιώνα από το έτος 1947, όταν στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, συγκροτούνταν η Μοίρα με τα θρυλικά αεροσκάφη C-47 Dakota, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο, ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο.

​Και ανταποκρίθηκε άριστα στην αποστολή της από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας της, όπως απέδειξε με τη συμμετοχή της στον Πόλεμο της Κορέας το 1950. Εκεί, με παράτολμες πολεμικές αποστολές, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, απέσπασε τον θαυμασμό και τα διθυραμβικά σχόλια των φίλων και συμμάχων μας, όπως το ανέφερε και ο Αρχηγός μας πριν λίγο.

​Το αεροπορικό έργο, σύντομα επεκτάθηκε και στο επίπεδο της κοινωνικής προσφοράς, με την παραλαβή των αεροσκαφών CL-215 και την από αέρος κατάσβεση πυρκαγιών για τη διάσωση του δασικού περιβάλλοντος της χώρας. Με χιλιάδες ώρες πτήσης τα αεροσκάφη εναέριας πυρόσβεσης, είναι πραγματικά ο «από μηχανής Θεός» για τις περιουσίες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από την πύρινη λαίλαπα κατά την «καλοκαιρινή» περίοδο, που για εμάς εδώ στην Ελλάδα έχει διάρκεια όχι τριών, αλλά έξι μηνών και εκτείνεται από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν θα περιείχαν τα λόγια μου καμία δόση υπερβολής αν σας έλεγα ότι, η Πολεμική Αεροπορία με τον στόλο των πυροσβεστικών της αεροσκαφών, αποτελεί μια πραγματική αιχμή του δόρατος για την Πολιτεία, στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών που κάθε χρόνο πλήττουν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της Πατρίδας.

Και βεβαίως δικαιούμαι να σας τα λέω αυτά ως ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει την πλέον προσωπική εμπειρία δύο και πλέον ετών, τόσο ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας όσο και ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες επιχειρησιακές προκλήσεις, πρωτόγνωρες κρίσεις, δύσκολες συγκυρίες, μοναδικούς κινδύνους, δίνοντας τιτάνιες μάχες με τα στοιχεία της φωτιάς σε μια περίοδο ειδικά πέρσι που ήταν η χειρότερη αντιπυρική περίοδος των 38 τελευταίων ετών για την Πατρίδα μας και που χωρίς τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπισθούν με επιτυχία.

Και βεβαίως θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά αριθμητικά στοιχεία για να καταλάβετε το εύρος της απειλής και το μέγεθος της δικής σας συνδρομής. Διότι δεν ήταν μόνο αυτές οι 784 ημέρες, αυτές οι 112 εβδομάδες της θητείας μου στην Πολιτική Προστασία που ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 23.361 πυρκαγιές, στην πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και χάρη στην άμεση και καταλυτική επέμβασή σας, δεν υπήρξε και θέλω να το σημειώσετε αυτό, δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια, σε καμία πυρκαγιά, σε ολόκληρη τη χώρα

Ιδιαίτερη μπορεί να χαρακτηριστεί η εμβληματική πλέον παρουσία, κάθε καλοκαίρι στις εσχατιές της χώρας του εξαιρετικά απαιτητικού αεροσκάφους CL-215, που διαθέτει η Μοίρα. Με επιτυχημένες ρίψεις, επικίνδυνες υδροληψίες, εναέριες διεισδύσεις, πετώντας λίγα μέτρα πάνω από το ανάγλυφο του εδάφους απηχεί αναμφίβολα, το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιπταμένων που δικαίως κατατάσσονται στην παγκόσμια ελίτ. Δύσκολο πτητικό έργο, το οποίο όμως δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συνδρομή των άρτια καταρτισμένων τεχνικών, που εργάζονται και το ξέρω, νυχθημερόν για να είναι τα αεροσκάφη πάντοτε διαθέσιμα προς πτήση.

Αυτό ακριβώς το πνεύμα επαγγελματισμού, προσήλωσης και αυτοθυσίας, των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, συνιστά το μέγεθος της προσφοράς, το μέγεθος της αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο, που τόσο έχουν ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες, σε μια εποχή που η κλιματική κρίση, θα μου επιτρέψετε να πω η απόλυτη κλιματική απορρύθμιση, επιβάλλει την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Αγαπητοί Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, σμηνίτες και πολιτικό προσωπικό της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε μια συνεχή συνεργασία, με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω από την εμπειρία μου και από τα δύο Υπουργεία ότι αυτή η συνεργασία είναι διαχρονικά από τις πλέον αγαστές και παραγωγικές, συγκριτικά με τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες.

Μπροστά μας βρίσκονται, καλώς ή κακώς, μεγάλες προκλήσεις, λόγω των καταστροφών, που θα προκύπτουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, εξαιτίας της διαρκώς εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής. Υποχρέωσή μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις δύσκολες περιστάσεις για να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο στιβαρή ασπίδα για τους πολίτες. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει διάψευση των προσδοκιών τους και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επιτρέψουμε να συμβεί.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου, εύχομαι από καρδιάς σε όλο το προσωπικό της Μοίρας, Χρόνια Πολλά για την σημερινή επέτειο, να είστε όλοι καλά και να βρίσκεστε όπως πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής προσφοράς, παρέχοντας τεράστιο έργο προς όφελος των πολιτών και εδραιώνοντας έτι περαιτέρω την αρραγή σχέση που έχουν αναπτύξει διαχρονικά με τον ελληνικό λαό οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βετεράνος Αντισμήναρχος (Ι) ε.α Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος το 1950 μετά την ορκωμοσία του ως Ιπτάμενος τοποθετήθηκε αρχικά στην 335Μ, ενώ από το 1951 έως και το 1953 συμμετείχε σε εκατόν εξήντα πολεμικές αποστολές με το 13ο Σμήνος, στον πόλεμο της Κορέας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα κ. Jung Il Lee, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Αλέξιος Ράπανος, αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εν αποστρατεία ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.