ΥΠΕΘΑ: Τα σχέδια για την ανάπλαση του Στρατοπέδου Παπάγου – Βιοκλιματική όψη και νέο κτίριο Ηλεκτρονικού Πολέμου [pics]

Ο Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα στην παρουσίαση του έργου του Καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Βαρώτσου, «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ».

ΥΠΕΘΑ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στην παρουσίαση του έργου του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Βαρώτσου «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης ΠΝ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Οι αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο του ΥΠΕΘΑ

Οι παρεμβάσεις συνίστανται στη δημιουργία μιας νέας βιοκλιματικής όψης του ΥΠΕΘΑ, με ανακαινισμένο χώρο υποδοχής των Υπουργών και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων, στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη δημιουργία ενός μνημείου κιβωτού της εθνικής μνήμης, το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των πεσόντων υπέρ της πατρίδος.

Οι υπάρχουσες πλάκες με τα ονόματα των 121.692 πεσόντων (Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους), που υπάρχουν ήδη στο χώρο του στρατοπέδου και είναι προϊόν της προσήλωσης του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Στρατηγού Φλώρου στη διάσωση της εθνικής μνήμης, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν με σεβασμό σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Επίσης, θα υπάρχει φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών δεξιά και αριστερά του μνημείου. Η μια θα έχει 25 ελαιόδεντρα, όπως είναι η 25η Μαρτίου και η άλλη θα έχει 28 ελαιόδεντρα, για την 28η Οκτωβρίου.

Τέλος, θα υπάρχει ένα υπόγειο γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων που θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου Παπάγου.

ΥΠΕΘΑ

Το μεγαλύτερο τμήμα του κόστος θα καλυφθεί με ιδιωτικές δωρεές. Δωρητής του κτιρίου της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο είναι ο κύριος Θάνος Λασκαρίδης.

Η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του κυρίου Γιώργου Περιστέρη και της εταιρίας ΓΕΚ. Ο κ.Δένδιας δήλωσε ότι και η υπόλοιπη δαπάνη, η οποία περίπου ανέρχεται στο 30% της συνολικής, θα καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές.

Κατά την παρουσίαση του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βαρώτσος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχει φωτισμός στη βάση του έργου, το οποίο θα αυτό – φωτίζεται μέσα από τη γη. Στα γυάλινα κομμάτια που θα φτάνουν ως τα έξι μέτρα θα αναγράφονται τα ονόματα των σύγχρονων ηρώων του Έθνους.

Στο κέντρο θα υπάρχει εστία φωτιάς που θα αντανακλάται και το βράδυ θα καθρεφτίζεται στο κάτω επίπεδο των γυάλινων επιφανειών, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα.

ΥΠΕΘΑ

Όσον αφορά στο κτήριο του ΥΠΕΘΑ, ο κ. Βαρώτσος ανέφερε ότι κατασκευάζεται μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο, η οποία θα δημιουργεί μερική ή και απόλυτη προστασία από τον ήλιο. Πρόσθεσε ότι το κτήριο έχει βάση στο ίδιο ύψος του έργου και έχει τρία στοιχεία τα οποία αντιπροσωπεύουν τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΥΠΕΘΑ

Φωτογραφίες ΥΠΕΘΑ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων / ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/Γ.Τ. ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / EUROKINISSI
ΓΕΝ

Τελετή ορκωμοσίας Σημαιοφόρων Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΦΕΘΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης παρέστη χθες, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στην...