OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΙΣΤΟΡΙΑ

Απελευθέρωση της Καβάλας: Η ιστορική απόβαση του ελληνικού Στόλου [pics]

26/06/2021 - 07:44
Απελευθέρωση της Καβάλας
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η απελευθέρωση της Καβάλας είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιτυχίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια του αιματηρού και βάρβαρου Β’ Βαλκανικού Πολέμου, ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις των Βουλγάρων.

Μετά την θρυλική μάχη της Δοϊράνης και τις τεράστιες επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το «στίγμα» του στις εχθροπραξίες, στην πρώτη του πολεμική επιχείρηση, όταν και πραγματοποίησε την ιστορική απόβαση στην πόλη της Καβάλας, που οδήγησε στην απελευθέρωσή της.

Το ιστορικό υπόβαθρο

Η Καβάλα είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους τον Οκτώβριο του 1912, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

Οι Βούλγαροι ήθελαν να την κρατήσουν πάση θυσία υπό την κυριαρχία τους για να διασφαλίσουν την πολυπόθητη έξοδό τους στο Αιγαίο.

Η Καβάλα ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια του μακεδονικού χώρου, με το ελληνικό στοιχείο, που αποτελούσε το 45% του πληθυσμού της, να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της πόλης.

Το ελληνικό στρατηγείο από την πλευρά του επιζητούσε την κατάληψη της Καβάλας για να εκδιώξει από την ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου τους Βουλγάρους και να διευκολύνει έτσι τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη.

Η έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου

Με την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (16 Ιουνίου 1913), ο ελληνικός στόλος απέκλεισε τις ακτές της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης, από τις εκβολές του Στρυμόνα, δυτικά, έως τον Αίνο (περιοχή πέρα από τον Έβρο), ανατολικά.

Στις 18 Ιουνίου τα ελληνικά πολεμικά πλοία ήταν αγκυροβολημένα στην περιοχή της Ασπροβάλτας για να παρέχουν υποστήριξη στην 7η Μεραρχία, που επιχειρούσε στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Η προς τα βορειανατολικά προέλαση της 7ης Μεραρχίας κατέστησε άσκοπη την παραμονή του στόλου εκεί και στις 22 Ιουνίου κατέπλευσε στον Λιμένα της Θάσου.

Την επομένη ημέρα, 23 Ιουνίου, τμήμα του ελληνικού στόλου έλαβε διαταγή να κάνει παραπλανητικές διελεύσεις μπροστά από το λιμάνι της Καβάλας.

Το θωρηκτό «Ύδρα» και μεταγωγικά πλοία, τα οποία ήταν κενά, διέρχονταν επανειλημμένα μπροστά από το λιμάνι της Καβάλας και έδιναν την εντύπωση στους Βουλγάρους ότι οι Έλληνες θα πραγματοποιήσουν απόβαση στην Κεραμωτή, απέναντι από την Θάσο. Φοβούμενοι το ενδεχόμενο αυτό, οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν την πόλη στις 25 Ιουνίου και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Στις 26 Ιουνίου 1913 τρία πλοία του ελληνικού στόλου αποβίβασαν αγήματα στην Καβάλα και την κατέλαβαν από τους Βουλγάρους δια περιπάτου.

Ήταν η πρώτη επιχείρηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, που «έπαιζε» άνευ αντιπάλου στο Αιγαίο, καθώς οι Βούλγαροι δεν είχαν πλοία στο Αιγαίο και ο Οθωμανικός στόλος ήταν κλεισμένος στα Στενά.

Ειδικότερα, τα αντιτορπιλικά «Δόξα», «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» αποβίβασαν αγήματα και απελευθέρωσαν την Καβάλα χωρίς αντίσταση, «εν μέσω εξάλλου ενθουσιασμού των κατοίκων», όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής.

Η «επόμενη μέρα»

Η απελευθέρωση της Καβάλας  και η ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος θα κριθεί οριστικά στο διπλωματικό πεδίο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (17 – 28 Ιουλίου 1913).

Οι Βούλγαροι έδωσαν σκληρή μάχη για να ανακτήσουν την Καβάλα, έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας και της Αυστροουγγαρίας.

Απελευθέρωση της Καβάλας

«Η Ελλάδα διαθέτει τόσα λιμάνια, ώστε να μην γνωρίζει πώς θα τα χρησιμοποιήσει. Θα λάβει τη Θεσσαλονίκη. Ανατολικά της Θεσσαλονίκης, μόνο η Καβάλα είναι δυνατόν να αποτελέσει ένα αξιόλογο λιμάνι.

Το Ντεντέαγατς (σημερινή Αλεξανδρούπολη) δεν αξίζει τίποτε. Είναι δίκαιο η Βουλγαρία να έχει ένα λιμάνι στη θάλασσα του Αιγαίου» τόνιζε o υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Σαζόνοφ προς τον Γάλλο πρεσβευτή στη Ρωσία Τεοφίλ Ντελκασέ. Την πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών θέσεων θα γείρει τελικά ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος, η αδελφή του οποίου Σοφία είχε παντρευτεί τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Πηγή: San simera/ Φωτογραφίες από  Balkanwars

Tags: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΒ' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΒΟΥΛΓΑΡΙΑΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΚΑΒΑΛΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΣΤΟΛΟΣ

Related Posts

Άλωση Κωνσταντινούπολη
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης – 29 Μαΐου 1453: Η πολιορκία και η καταστροφή από τον Μωάμεθ Β’

29/05/2026 - 15:54
Ένωση των Επτανήσων
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένωση των Επτανήσων: Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της εθνικής ολοκλήρωσης [pics]

21/05/2026 - 09:21
Μάχη της Κρήτης
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάχη της Κρήτης: Ο «τάφος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών» και ο μύθος του «αήττητου Άξονα» που καταρρίφθηκε [pics]

20/05/2026 - 08:47

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1942 αρχίζει η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ μεταξύ Ιαπώνων και Αμερικανών

Ιράν: Η ανταλλαγή μηνυμάτων με τις ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει, λέει ο Αραγτσί

Ζελένσκι: «Περιμένουμε νέα συστήματα Patriot από τους συμμάχους μας» – H μακάβρια προειδοποίηση Ρούτε στους νεαρούς Ρώσους

FP-7.X: Η ουκρανική Fire Point παρουσίασε μια νέα έκδοση του βαλλιστικού πυραύλου, ως εναλλακτική στους Patriot – Τα χαρακτηριστικά του [vid]

Ρούμπιο: «Η αμερικανική νομοθεσία κρατά την Τουρκία εκτός του προγράμματος των F-35»

Νετανιάχου: «Το Ιράν παίζει με τη φωτιά – Με τον Τραμπ έχουμε διαφωνίες, αλλά τα βρίσκουμε»

Gripen F: H Saab παρουσίασε το πρώτο μαχητικό σε διθέσια έκδοση για την Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ – Ισραηλινό drone έπληξε όχημα του λιβανέζικου στρατού [vid]

Top News

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου: Η φωτογραφία από τις διακοπές στη Σύρο με τον 9 μηνών γιο της

Δημοσκόπηση GPO: Δεύτερη η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα - Από ποια κόμματα παίρνει τους περισσότερους ψηφοφόρους

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ιωάννα Τούνη: «Αν πας στις Κάννες, αλλά εσύ είσαι εκτός της φάσης, δεν είναι λίγο αστείο;»

Δανάη Μπάρκα: Το χιουμοριστικό βίντεο για τις προετοιμασίες του γάμου της με τον Φάνη Μπότση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert