B-25 Mitchell: Το βομβαρδιστικό που έμεινε στην ιστορία για τους «λάθος λόγους»

Τραβηγμένες στις 28 Ιουλίου 1945, οι φωτογραφίες αυτές απαθανατίζουν το Empire State Building μετά την περίφημη συντριβή του βομβαρδιστικού πολεμικού αεροσκάφους B-25 Mitchell της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF).

Το αεροσκάφος που άνηκε στην 457η βομβαρδιστική μοίρα της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ βρισκόταν μόνο λίγες ημέρες στη χώρα, καθώς στην πραγματικότητα μέχρι εκείνη τη στιγμή το βομβαρδιστικό, το οποίο είχε αναπτυχθεί στο Γκλάτον του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ανάγκες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρούσε κατά της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Ήταν Σάββατο 28 Ιούλη του 1945 όταν ο Αντισμήναρχος Γουίλιαμ Σμίθ την ώρα που πραγματοποιούσε πτήση με το B-25 από το Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης προς την στρατιωτική Αεροπορική Βάση του Σιού Φολς μέσω του αεροδρομίου του Νιούαρκ έχασε το δρόμο του. Καταδυόμενος μέσα σε ένα χαμηλό σύννεφο στα 900 περίπου πόδια, ο πιλότος βρέθηκε ανάμεσα στους ουρανοξύστες στο κέντρο του Μανχάταν. Όπως σημείωσε ο Ρόντζερ Φρίμαν στο βιβλίο του  «Airfields of the Eighth Then and Now» , το αεροσκάφος προσέκρουσε στον 79ο όροφο του Empire State Building επιφέροντας τον θάνατο στον πιλότο, σε δύο ακόμη άντρες του πληρώματος αλλά και σε έντεκα υπαλλήλους των γραφείων.

Το B-25 εξερράγη, φλεγόμενα καύσιμα και συντρίμμια σκορπίστηκαν κατά μήκος της 24ης Λεωφόρου του Μανχάταν ενώ  μία από τις μηχανές του διαπέρασε τον ουρανοξύστη και βρέθηκε στην άλλη πλευρά του δρόμου! Στις 28 Σεπτεμβρίου 1977, οι εκδότες της εφημερίδας της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν ένα βιβλίο σχετικά με τη συντριβή («The Sky is Falling»), ενώ η εταιρία Grosset & Dunlop δώρισε μια πλάκα που τοποθετήθηκε, και βρίσκεται εκεί μέχρι και σήμερα, στον 86ο όροφο στην οποία αναγράφεται: «με ευγνωμοσύνη προς τους άντρες και τις γυναίκες του Empire State Building, οι οποίοι ανιδιοτελώς έδωσαν τη βοήθειά τους στη συντριβή».

Mε πληροφορίες από: The National Interest