Κυρά της Ρω: Οι αναρτήσεις Παναγιωτόπουλου – Δένδια για την «ψυχή της Ελλάδας που φύλαγε Θερμοπύλες»

Σάραντα χρόνια συμπληρώνονται από την μέρα που η Κυρά της Ρω άφησε την τελευταία της πνοή, στις 13 Μαΐου του 1982, βυθίζοντας ολόκληρη την χώρα στο πένθος, καθώς αποτελούσε ένα σύγχρονο σύμβολο αντίστασης, ηρωισμού και πατριωτισμού, ενώ συνέδεσε το όνομά της και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε πριν λίγα λεπτά ανάρτηση όπου έγραψε: «Μία γυναίκα σύμβολο. Το όνομα της ξεχωριστό, όπως και η δυναμικότητα της. Η κυρία Δέσποινα ύψωνε με υπερηφάνεια την Ελληνική σημαία. Η Κυρά της Ρω είναι η ψυχή της Ελλάδας».

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «40 χρόνια από τον θάνατο της Κυράς της Ρω. Δεν ξεχνάμε τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, που αφιέρωσε τη ζωή της στο να φυλάττει Θερμοπύλες».

Ποια ήταν η κυρά της Ρω

Η Δέσποινα Αχλαδιώτου, ευρέως γνωστή ως Κυρά της Ρω, ήταν Ελληνίδα ηρωική μορφή της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής. Επί 40 χρόνια, από το 1943 ως το θάνατό της, ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη δύση του ήλιου. Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της από το 1924.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982. Η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη στο Καστελλόριζο, παρουσία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αντώνη Δροσογιάννη, και η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.