«Σφαγή στο Μαλμεντί»: Τα SS εκτελούν Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου [vid]

Η «σφαγή στο Μαλμεντί» όπως έχει παραμείνει χαρακτηριστικά στη διεθνή βιβλιογραφία, αποτελεί ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα μονάδες των SS, λίγους μήνες πριν την λήξη του πολέμου.

Με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να βρίσκεται στην τελική φάση του, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πολέμησαν απέναντι στις εναπομείναντες και μάχιμες δυνάμεις των Γερμανών στη Μάχη των Αρδεννών, η οποία όμως στιγματίστηκε από τη «σφαγή στο Μαλμεντί». Η σφαγή διαπράχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1944, στο σταυροδρόμι του Baugnez από τα μέλη της Kampfgruppe Peiper (μέρος των SS – Panzer Division), μια γερμανική μονάδα μάχης.

Η σφαγή και η αποκάλυψη της θηριωδίας

Στις 13 Ιανουαρίου 1945, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την περιοχή όπου είχαν γίνει οι δολοφονίες. Το κρύο είχε διατηρήσει τη σκηνή της σφαγής. Τα σώματα των νεκρών στρατιωτών ανακτήθηκαν τις επόμενες ημέρες, ενώ το μνημείο στο Baugnez φέρει τα ονόματα των εκτελεσθέντων στρατιωτών.

Το μέγεθος της σφαγής, η οποία προφανώς είναι η μόνη τέτοιας κλίμακας εναντίων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε σάλο εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων ήταν αρκετά μικρός συγκριτικά με τις άλλες γερμανικές θηριωδίες, ενώ η είδηση της σφαγής επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό εξηγεί γιατί οι δίκες των δραστών είχαν αναβληθεί για τις Δίκες του Νταχάου, οι οποίες διεξήχθησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1946, μετά τον πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο όρος «σφαγή στο Μαλμεντί» χρησιμοποιείται συνολικά  για όλες τις σφαγές που διαπράχθηκαν από την ίδια μονάδα για την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες που ακολούθησαν, οι οποίες αποτέλεσαν το αντικείμενο της σφαγής και της δίκης του Malmedy, που ήταν μέρος των δικών του Νταχάου το 1946 που αφορούσε όλα τα εγκλήματα πολέμου της Kampfgruppe Peiper, στις οποίες ο πιο υψηλόβαθμος κατηγορούμενος ήταν ο στρατηγός Sepp Dietrich, διοικητής της 6ης Στρατιάς Αρμάτων των SS.

Οι ετυμηγορίες των δικών για τη σφαγή στο Μαλμεντί

Ο Joachim Peiper και οι υφιστάμενοι του ήταν κατηγορούμενοι. Δικάστηκαν περισσότερα από 70 άτομα και καταδικάστηκαν 43 με θανατικές ποινές (καμία εκ των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε) και 22 με ποινές ισόβιας κάθειρξης. Οκτώ άλλα άτομα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μικρότερης διάρκειας.

Όλοι οι καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο τελευταίος ήταν ο Peiper, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1956. Ο Peiper έζησε στη Γαλλία μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή.

Το 1974 τον αναγνώρισε ένα πρώην μέλος της Κομμουνιστικής αντίστασης στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 13/14 Ιουλίου 1976, το σπίτι του πυρπολήθηκε. Το απανθρακωμένο πτώμα του Peiper βρέθηκε αργότερα στα ερείπια με μια σφαίρα στο στήθος.

Δείτε σχετικό βίντεο – Προϋποθέτει όριο ηλικίας: