1 GTA: Αποδεκατίστηκε το «καμάρι της Ρωσίας», η Στρατιά επιφορτισμένη με την άμυνα της Μόσχας, λέει το βρετανικό ΥΠΑΜ

Η θρυλική 1η Στρατιά Αρμάτων Μάχης (1st Guards Tank Army – 1 GTA) της Ρωσίας, που ήταν επιφορτισμένη με την άμυνας της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης από το ΝΑΤΟ, έχει «τραυματιστεί βαρύτατα», αναφέρει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του.

Κατά το Βρετανικό ΥΠΑΜ η Στρατιά αυτή αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το μέτωπο του Χαρκόβου, το ένα από τα δύο σημεία όπου εκδηλώθηκε η αντεπίθεση των Ουκρανών τις τελευταίες ημέρες.

«Το 1 GTA υπέστη σοβαρές απώλειες στην αρχική φάση της εισβολής και δεν είχε ανασυσταθεί πλήρως πριν από την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο», αναφέρουν οι Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Οι ίδιες υπενθυμίζουν πως η Συγκεκριμένη Στρατιά ήταν μία από τις πιο διάσημες στη Ρωσία, που είχε διατεθεί στην άμυνα της Μόσχας και είχε σκοπό να ηγηθεί αντεπιθέσεων σε περίπτωση πολέμου με το ΝΑΤΟ.

«Με το 1 GTA και άλλους σχηματισμούς της Δυτικής Στρατιωτικής Περιοχής να έχουν πληγεί, η συμβατική δύναμη της Ρωσίας που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ έχει αποδυναμωθεί σοβαρά. Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να ανακτήσει η Ρωσία τη δυναμικότητα αυτής της Στρατιάς», προσθέτει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας.