Ένα τρις οι υδρογονάνθρακες της Σκωτίας!

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert

Σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι καλούνται να αποφασίσουν με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Σκωτίας. Αν το Ναι υπερισχύσει του δημοψηφίσματος τότε η Σκωτία, θα αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 307 χρόνια ένωσης.

Το κρίσιμο ερώτημα που θα προκύψει εφόσον οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχετικό με την εθνική κυριαρχία των υδρογονανθράκων της Βόρειας Θάλασσας. Σύμφωνα με το World Bulletin τα περισσότερα από τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Βόρειας Θάλασσας βρίσκονται βόρεια και ανατολικά της Σκωτίας, και οι πόροι αυτοί διαχρονικά τροφοδοτούσαν τις αποσχιστικές ελπίδες του λαού της Σκωτίας από την δεκαετία του 1960, οπότε εντοπίστηκαν. «Ενενήντα έξι τοις εκατό του πετρελαϊκού εισοδήματος του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από τη Σκωτία,» δήλωσε ένας δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα ενέργειας, ο Hugh Fraser. «£ 1,1 τρις βρετανικές λίρες είναι τα έσοδα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα. Τα κρατικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει £ 330 δισεκατομμύρια λίρες από τη φορολόγηση των εταιρειών εταιρείες πετρελαίου.»

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν ακόμη 16,5 δισ βαρέλια στη Βόρεια Θάλασσα διαθέσιμα προς εξαγωγή και, υπολογίζοντας με την τρέχουσα ισοτιμία, μεταφράζονται σε ένα £1 τρις λίρες μελλοντικών εσόδων, σύμφωνα πάντα με τον Φρέιζερ.

«Αν συγκρίνουμε τη Σκωτία με τη Νορβηγία, που διαθέτουν παρόμοιες πηγές ενέργειας και πληθυσμού, έχουν στη διάθεση τους £ 500 δισεκατομμύρια λίρες κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει τίποτα, εκτός από £ 1.4 τρις λιρών εθνικού χρέους», είπε.

Αντίστοιχα στοιχεία προκύπτουν και από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Σκωτίας. Το 2013, από τα 43 εκατομμύρια τόνων πετρελαίου που παρήγαγε το Ηνωμένο Βασίλειο, τα 40 εκατομμύρια τόνοι διατέθηκαν από τη Σκωτία. Αλλά και αναφορικά με την παραγωγή φυσικού αερίου, οι μισοί από τους 32 εκατομμύρια τόνους της παραγωγής ανήκαν στη Σκωτία.

Όμως τα αποθέματα υδρογονανθράκων, στα οποία έχουν πολλαπλώς εκμεταλλευτεί οι υπέρμαχοι της ανεξάρτητης Σκωτίας, υπολογίζεται πως σε 3 με 4 δεκαετίες θα έχουν εξαντληθεί.

Σύμφωνα πάντα με το World Bulletin, ακόμα κι αν όλα δείχνουν ότι η Σκωτία παρουσιάζει ενεργειακή επάρκεια για το άμεσο μέλλον, οι νέοι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν κατά νου ότι όταν θα φθάσουν στη μέση ηλικία, οι πόροι αυτοί θα έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί, σύμφωνα με τον Sir Ian Wood, πρώην διευθύνων σύμβουλο του Ομίλου Wood , μιας πολυεθνικής εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών με βάση τη Σκωτία.

«Τότε η Σκωτία θα έχει μειωμένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτό θα πλήξει σοβαρά την οικονομία της, τις θέσεις εργασίας μας και τις δημόσιες υπηρεσίες,” έγραψε Wood σε ανοικτή επιστολή. «Ο πρώτος αντίκτυπος υποβάθμισης των ενεργειακών αποθεμάτων θα αρχίσει να γίνεται αισθητός από το 2030, που είναι μόλις 15 χρόνια από σήμερα.»

Επιπλεόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bob Dudley, έχει προειδοποιήσει για τις αβεβαιότητες που θα προκύψουν εφόσον εκδοθεί ένα ανεξάρτητο νόμισμα της Σκωτίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως η Μεγάλη Βρετανία «θα έπρεπε να παραμείνει ενωμένη.»

Πηγή – World Bulettin.net
Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοψήφισμα Σκωτία: Άνοιξαν οι κάλπες για την ψηφοφορία

Πως το ΝΑΙ της Σκωτίας, μπορεί να προκαλέσει γεωπολιτική αναταραχή στην Ευρώπη!

Ψηφίζουν στη Σκωτία, το αποτέλεσμα στην… Καταλονία